Kaufland в битка с пластмасата

Всеки ден до нас достига информация за това как Световният океан заприличва все повече и повече на огромно пластмасово бунище. Ще се запитате защо това трябва да ви интересува. Защото всякакви торбички, фолио и бутилки, които използваме всеки ден, достигат до океаните от реките и моретата под формата на едва забележима микропластмаса. А това вреди не само на морските създания, но и на нас самите. Защото океаните са уникална екосистема от съществено значение за оцеляването както на хората, така и на животните.

Ето защо за нас е важно да дадем пример и да потърсим начини за намаляване или дори елиминиране на пластмасата в опаковките на продуктите от собствените ни марки. С ангажираността си ние допринасяме за REset - международната пластмасова стратегия на Schwarz Gruppe. Знаете ли, например, че на една пластмасова торбичка за еднократна употреба са нужни десетилетия, за да бъде разградена тя? На тази страница може да научите повече за нашия ангажимент за намаляване на пластмасата.

Спестена пластмаса

Какво сме постигнали до момента?

Първо разглеждаме продуктите от собствените ни марки, при които може да бъде спестена пластмасата при опаковането. Ако има излишни елементи, например защото не служат като защита срещу външни влияния или като мярка за свежест, ние се отказваме от тях. Оптимизираме опаковките постепенно. Важно за нас е те да бъдат рециклируеми. Затова редовно обменяме идеи с експерти и разработваме иновативни решения.

Пакетираме с мисъл за природата

Много от опаковките на продуктите на нашите собствени марки са от материали, сертифицирани спрямо строгите изисквания на FSC (Forest Stewardship Councils®, което гарантира, че опаковките са от контролирани източници за производство на дървесина.

Опаковки за многократна употреба

Предлагаме голям избор от продукти в опаковки за многократна употреба. Много напитки и млечни продукти от асортимента ни са в стъклени бутилки и буркани.

Отказахме се от микропластмасата

Още през 2013 г. поехме ангажимента да не използваме микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати.


Опаковки

По-малкото е повече. Също и при опаковката.

Много от продуктите на нашите собствени марки вече са с оптимизирани опаковки. Научи колко и каква пластмаса сме спестили при тяхната изработка.


REset Plastic

Стратегията срещу пластмасата на Schwarz Gruppe

REset Plastic е новото име на 360-градусовата стратегия на Schwarz Gruppe срещу замърсяването с пластмаса. С новото име е разработено и ново лого, което представя цялостния начин, по който чрез стратегията се подхожда към решаване на проблема с пластмасата. REset Plastic означава нов начин на мислене за пластмасата: натискаме бутон REset и преразглеждаме темата.

Ръководните принципа на REset Plastic:

1.       REduce

Въздържаме се от ползването на пластмаса, където е възможно.

2.       REdesign

Проектираме и разработваме продукти, така че да могат да бъдат рециклирани.

3.       REcycle

Събираме, сортираме, рециклираме и затваряме цикъла на рециклиране.

4.       REmove

Помагаме за премахването на пластмасови отпадъци от околната среда.

5.       REsearch

Ще инвестираме в научноизследователска и развойна дейност, за да намерим иновативни решения и допринесем чрез тях за рециклирането и опазването на ресурсите.Какво можеш да направиш ти

Редуцирай пластмасата в ежедневието

Всеки от нас може да допринесе за ограничаване на пластмасата с няколко малки стъпки:

5 начина за по-малко пластмаса при пазаруване

1. Без пликче за плодове и зеленчуци – етикет директно върху тях или собствена торбичка за дребните

2. Напитки в стъклени бутилки

3. Продукти с картонени, хартиени и метални опаковки

4. Торбичка за прясно изпечен хляб

5. На касата торбичка за многократна употреба или рециклируема


Започни да събираш боклука разделно

Винаги махай изцяло алуминиевата капачка на киселото мляко, например.

Кутии и бутилки за многократна употреба

Използвай пластмасовите кутии и стъклените бутилки повече от веднъж. Без значение дали кутията от сладолед се използва като кутия за обяд или дозаторът за сапун се пълни няколко пъти. Дори малките неща понякога помагат.