Kaufland в битка с пластмасата

Всеки ден до нас достига информация за това как Световният океан заприличва все повече и повече на огромно пластмасово бунище. Ще се запитате защо това трябва да ви интересува. Защото всякакви торбички, фолио и бутилки, които използваме всеки ден, достигат до океаните от реките и моретата под формата на едва забележима микропластмаса. А това вреди не само на морските създания, но и на нас самите. Защото океаните са уникална екосистема от съществено значение за оцеляването както на хората, така и на животните.

Ето защо за нас е важно да дадем пример и да потърсим начини за намаляване или дори елиминиране на пластмасата в опаковките на продуктите от собствените ни марки. С ангажираността си ние допринасяме за REset - международната пластмасова стратегия на Schwarz Gruppe. Знаете ли, например, че на една пластмасова торбичка за еднократна употреба са нужни десетилетия, за да бъде разградена тя? На тази страница може да научите повече за нашия ангажимент за намаляване на пластмасата.

Спестена пластмаса

Какво сме постигнали до момента?

Нашият ангажимент - по-малко пластмаса, повече рециклиране. Като част от стратегията за пластмасата REset Plastic на групата Schwarz, ние поемаме отговорност и си поставяме ясни цели. Какво означава това? Първо разглеждаме продуктите от собствените ни марки, при които може да бъде спестена пластмасата при опаковането. Ако има излишни елементи, например защото не служат като защита срещу външни влияния или като мярка за свежест, ние се отказваме от тях. Оптимизираме опаковките постепенно. Важно за нас е те да бъдат рециклируеми. Затова редовно обменяме идеи с експерти и разработваме иновативни решения.

 

Пакетираме с мисъл за природата

Намаляваме ненужния опаковъчен материал. За да направим това, разглеждаме под лупа опаковките на артикулите от собствените ни марки и анализираме нуждата от опаковъчен материал. Освен това държим на използването на материали, щадящи околната среда.

Нашата цел до 2025: Да намалим употребата на пластмаса с минимум 20%.

Използване на рециклат

Ние трансформираме използвана пластмаса в рециклиран гранулат, познат още като рециклат. Използваме го за заготовките на нови PET бутилки, но също така и за производството на опаковъчен материал за много от продуктите от собствените ни марки.

Нашата цел до 2025: Да включим средно 25% рециклат в опаковките на продуктите от собствените ни марки.

Рециклиране

Фокусираме се върху намаляването на пластмасата в опаковките на собствените марки продукти. Също така се ангажираме с тяхното рециклиране и подкрепяме устойчивия процес за повторна употреба.

Нашата цел е да направи максимално  рециклируеми 100% от опаковките на продуктите от собствените ни марки до 2025 г. Сред планираните до края на 2021 г. мерки е и отказът от използване на черна пластмаса в опаковките на собствените марки продукти.


Опаковки

По-малкото е повече. Също и при опаковката.

Много от продуктите на нашите собствени марки вече са с оптимизирани опаковки. Научи колко и каква пластмаса сме спестили при тяхната изработка.


REset Plastic

Стратегията срещу пластмасата на Schwarz Gruppe

REset Plastic е новото име на 360-градусовата стратегия на Schwarz Gruppe срещу замърсяването с пластмаса. С новото име е разработено и ново лого, което представя цялостния начин, по който чрез стратегията се подхожда към решаване на проблема с пластмасата. REset Plastic означава нов начин на мислене за пластмасата: натискаме бутон REset и преразглеждаме темата.

Ръководните принципа на REset Plastic:

1.       REduce

Въздържаме се от ползването на пластмаса, където е възможно.

2.       REdesign

Проектираме и разработваме продукти, така че да могат да бъдат рециклирани.

3.       REcycle

Събираме, сортираме, рециклираме и затваряме цикъла на рециклиране.

4.       REmove

Помагаме за премахването на пластмасови отпадъци от околната среда.

5.       REsearch

Ще инвестираме в научноизследователска и развойна дейност, за да намерим иновативни решения и допринесем чрез тях за рециклирането и опазването на ресурсите.


Многократни торбички за плодове и зеленчуци

Намали пластмасата при пазаруване

Откажи се от найлоновите торбички за плодове и зеленчуци. Предлагаме ти идеалната тяхна алтернатива – нашите торбички за многократна употреба. Закупени веднъж, те могат да се използват отново и отново.

Твоят принос за една по-чиста планета

Дори да си на мнение, че използването на торбички за многократна употреба не е нищо важно, това далеч не е така. Чрез тази привидно малка промяна всъщност ти допринасяш за редуцирането на пластмасата, при това без особени усилия.


Какво можеш да направиш ти

Редуцирай пластмасата в ежедневието

Всеки от нас може да допринесе за ограничаване на пластмасата с няколко малки стъпки:

5 начина за по-малко пластмаса при пазаруване

1. Без пликче за плодове и зеленчуци – етикет директно върху тях или собствена торбичка за дребните

2. Напитки в стъклени бутилки

3. Продукти с картонени, хартиени и метални опаковки

4. Торбичка за прясно изпечен хляб

5. На касата торбичка за многократна употреба или рециклируема


Започни да събираш боклука разделно

Винаги махай изцяло алуминиевата капачка на киселото мляко, например.

Кутии и бутилки за многократна употреба

Използвай пластмасовите кутии и стъклените бутилки повече от веднъж. Без значение дали кутията от сладолед се използва като кутия за обяд или дозаторът за сапун се пълни няколко пъти. Дори малките неща понякога помагат.