Нашите действия срещу замърсяването с микропластмаса

Не използваме микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати

Почти незабелязано, ден след ден, най-малките пластмасови частици натоварват както хората, така и околната среда. Ето защо за нас е важно да дадем пример и да потърсим начини за намаляване или дори елиминиране на микропластмасата. Още през 2013 г. поехме ангажимента да не използваме микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати. Заменяме я с естествена и възобновяема суровина като втвърденото рициново масло, например.

Нашата цел

Какво искаме да постигнем

От 2013 г. работим върху премахването на частиците микропластмаса при производството на собствените ни козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати. Стремим се на тяхно място да използваме естествени и устойчиви суровини.

Междувременно направихме крачка напред в борбата с микропластмасата, като разширихме нейната дефиниция или това, което се приема и тълкува като такава. Към неразградимите пластмасови частици прибавихме и други неразградими синтетични полимери.

Работим върху промяната на рецептурите, използвани при производството на собствените ни козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати, така че в тях да не присъства микропластмаса, при условие, че липсата на чисти синтетични полимери не ограничава значително ефективността или сигурността на продукта. Рецептурите на всички бебешки продукти грижа за тялото на bevola Baby® вече не съдържат микропластмаса.


Дефиниция

"Произведено без микропластмаса" - нашата разширена дефиниция на понятието

За нас понятието "частици микропластмаса" включва всички визуално разпознаваеми, водонеразтворими пластмасови частици с абразивен ефект, по-малки от 5 мм. Понастоящем взимаме под внимание полиамид (PA), полиетилен (PE), полиетилентерефталат (PET), полиестер (PES), полиимид (PI), полипропилен (PP), полиуретан (PUR).

Когато говорим за “произведено без микропластмаса“, ние включваме в нашето определение и други неразградими синтетични полимери, които са твърди и неразтворими, твърди и разтворими, или течни. Сред тях са полиакрилат (например акрилни съполимери, кръстосани акрилатни полимери, полиакрилати, карбомери, полиметилметакрилати, полиакриламиди), поликватерний, PEG> 35, PPG> 50, полистирен, полилактична киселина (PLA), етилен-винилацетатен съполимер, силикон (например метикон, диметиконол, силоксан и силан) и поливинил (например Поливинил пиролидони (PVP).


Произход

Микропластмасата - възникване и употреба

Схема, показваща как се използва микропластмасата

Първичната микропластмаса се разделя на две основни групи:

Микропластмасовите частици тип А се произвеждат индустриално. Това са микропластмасови частици или други неразградими, синтетични полимери, които се добавят умишлено с цел постигане на определени свойства на продуктите.  

Първичните микропластмаси допринасят за различни важни функции при безопасността и ефективността на продуктите в козметиката, перилните и почистващите препарати, като:

  • по-добра водоустойчивост (при слънцезащитните кремове)
  • по-силен стягащ ефект (при продуктите за оформяне на косата)
  • против прекомерно разпенване/оцветяване на текстила (при перилните препарати)
  • отблъскващ мръсотията ефект върху повърхности (при препарати за почистване на стъкло)

Микропластмасовите частици тип Б се създават по време на употреба на изделията, например при износването на автомобилните гуми или отделяне на синтетични влакна по време на изпиране.

Вторичната микропластмаса се получава при разпадането на по-големи пластмасови частици в природата. Те се разпръскват в следствие на атмосферните влияния и с времето се раздробяват на по-малки и по-малки частици.


Нашият ангажимент

Обещанието е от нас, изборът от вас

Благодарение на логото "Произведено без микропластмаса" бързо различаваш сред продуктите в хипермаркета тези от собствените ни марки, които не съдържат микропластмаса. Логото касае съдържанието на съответните продукти, а не опаковките, но не се отнася за кърпички или тампони за почистване.

Логото може да бъде открито отпред или отзад на опаковката. Купувайки продукт от собствените марки на Kaufland, върху които то присъства, вие допринасяте за намаляването на замърсяването с микропластмаса. А това е важно както за хората и животните, така и за опазването на околната среда.

Лого "Произведено без микропластмаса"