Нашите действия срещу замърсяването с микропластмаса

Не използваме микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати

Най-малките пластмасови частици замърсяват нас и околната среда почти незабелязано – с малко повече всеки ден. Ето защо ние от Kaufland поемаме отговорност за околната среда и вече избягваме микропластмасата в нашите рецепти, където това е технологично възможно и не води до значителни ограничения.

Нашите действия

Какво искаме да постигнем

Още през 2013 г. ние се ангажирахме да елиминираме напълно използването на микрозърна (частици микропластмаса с абразивен ефект) в продуктите на нашата собствена марка в областта на козметиката, личната хигиена, перилните препарати и почистващите продукти за домакинството.

През 2020 г. разширихме ангажимента си, за да включим допълнителни небиоразградими, чисто синтетични полимери. Ние вече се справяме без микропластмаси и други небиоразградими, чисто синтетични полимери във формулите на нашите козметични продукти, както и нашите перилни, почистващи агенти и детергенти, при условие че това е технологично възможно и не води до значителни ограничения върху производителността или безопасността на продукта собствени марки.1

Тъй като качеството, функционалността и безопасността на продуктите са от първостепенно значение за нас, някои артикули могат да бъдат променяни само след като на пазара бъдат разработени алтернативни решения. Ето защо ние непрекъснато работим с нашите доставчици, за да можем в бъдеще да предлагаме допълнителни детергенти, почистващи и козметични продукти, които не съдържат микропластмаса чрез подходящи корекции на формулата. 


Какво е микропластмаса?

Правната дефиниция на ЕС

ЕС дефинира законово микропластмасата в регламента REACH (VO (EC) № 1907/2006). Ако обобщим грубо, дефиницията включва небиоразградими, синтетични микрочастици с размер максимум 5 mm, както и микрофибри с максимална дължина 15 mm, които са твърди и неразтворими.


Микропластмасата - възникване и употреба

Схема, показваща как се използва микропластмасата

Има два вида микропластмаси – първичните микропластмаси тип А и първичните микропластмаси тип Б.

Първичните микропластмаси тип А са вещества, които се произвеждат промишлено. Микропластмасите и други небиоразградими синтетични полимери се използват специално в продуктите, за да им придадат определени свойства.

Те имат важни функции за безопасността и ефективността на продуктите в козметиката, детергентите, почистващите продукти и перилните продукти, като например:

  • по-добра водоустойчивост (слънцезащитни);
  • по-силен укрепващ ефект (продукти за оформяне на косата);
  • срещу разпенване/обезцветяване на текстил (перилни препарати);
  • отблъскващ мръсотията ефект върху повърхностите (препарат за почистване на стъкла).

От друга страна, микропластмасата от първичен тип Б възниква само по време на употреба, например износване на гуми или синтетични влакна по време на пране. Според Fraunhofer Institute UMSICHT абразията на гумите е най-големият източник на първична микропластмаса в околната среда.2

Микропластмасовите частици тип Б се създават по време на употреба на изделията, например при износването на автомобилните гуми или отделяне на синтетични влакна по време на изпиране.

Вторичната микропластмаса се получава при разпадането на по-големи пластмасови частици в природата. Те се разпръскват в следствие на атмосферните влияния и с времето се раздробяват на по-малки и по-малки частици.


Нашият ангажимент

„Формула без микропластмаси“: нашето разширено и по-строго обещание

Когато използваме нашия печат „Формула без микропластмаси“, ние отиваме една стъпка отвъд определението на ЕС и изключваме други небиоразградими, чисто синтетични полимери3, които също могат да присъстват в разтвор или течност. Това означава, че следните продукти са включени в етикета продукти от Невключени групи вещества: полиамиди, полиетилени, полиетилен терефталат, полиестери, полиимиди, полипропилени, полиуретани, полиакрилати (напр. акрилатни съполимери, акрилатни кросполимери, полиакрилати, карбомер, полиметилметакрилат, полиакриламиди), поликватерниум, полистирени, силикони (напр. метикон, диметиконол , други силоксани и силани), PEG > 35, PPG > 50, поливинили (напр. поливинилпиролидони), полимлечна киселина.

Лого "Произведено без микропластмаса"

Благодарение на печата „Формула без микропластмаса“, можете да видите с един поглед, когато пазарувате, дали в някой от продуктите на нашата собствена марка се съдържа микропластмаса или не. Той може да бъде открит на опаковката или етикета на рафта на нашите продукти. Печатът се отнася до рецептата на съответните продукти, а не до опаковката или носещите материали като кърпи или подложки. Избирайки продукт с печат „Формула без микропластмаса“, вие можете да помогнете за намаляване на тежестта върху околната среда, причинена от микропластмаса, и можете лесно да дадете важен принос за защитата на хората, животните и природата.