Доброволчество в Kaufland

Над половин тон отпадъци събраха доброволци на Kaufland България от плаж Камчия

Представяме ви едно нестандартно решение за реклама, което ангажира вниманието на чакащите на каса и директно насочва към съответния продукт, марка, магазин. , ����������� �� ���� ������������ ������� �� �������, ����� �������� ���������� �� �������� �� ���� � �������� ������� ��� ���������� �������, �����, �������.

За втора поредна година Kaufland България се включи в най-мащабната доброволческа инициатива у нас "Да изчистим България заедно". Осмото издание на кампанията се състоя на 14-и септември и е част от най-голямата гражданска инициатива в света – Световния ден за почистване на планетата.

Близо 700 килограма отпадъци събраха доброволците на Kaufland България от плаж Камчия в Световния ден за почистване на планетата, 14-и септември. Те чистиха рамо до рамо със сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище "Акаша" за каузата "Черно море, свободно от пластмаса" и като част от последователните усилия на компанията срещу пластмасовото замърсяване.

Пластмасови бутилки и чаши, сламки, опаковки от храна, мокри кърпички, фасове, празни капсули от кафе, запалки, пластмасови щайги и празни варели са част от нещата, които доброволците на Kaufland откриха по плажната ивица и дюните на Камчия. Най-трудна се оказа задачата от пясъка да се съберат парченцата, в които с течението на времето и под жарките лъчи на слънцето са се превърнали  пластмасовите отпадъци, оставени от туристите. Това, което остава след тях в края на летния сезон, както и отложените от морето отпадъци, са едни от основните замърсители на плажовете. Именно редовното наблюдение на крайбрежието и включването в акции за почистване са сред начините за справяне с проблема със замърсяването в Черно море.

Миналата година Kaufland подкрепи каузата "Черно море, свободно от пластмаса" и проекта на сърфистите от сърф училище "Акаша" - WIND2WIN Challenge. По време на едноименното предизвикателство те плаваха от Дуранкулак до Резово с екип от морски биолози, които изследваха нивата на чистота на морската вода и количеството пластмаса в Черно море.

Защо Kaufland България се присъединява към "Да изчистим България заедно"?

Изображение на множество хора с вдигнати към небето ръце

Kaufland България e лидер на модерната търговия в България с мисия да подобрява качеството на живот в страната. Корпоративната социална отговорност е в ДНК-то на компанията и част от нейната бизнес стратегия. С убедеността, че само действията носят промяната Kaufland непрекъснато работи по проекти с конкретен принос в полза на обществото и опазването на околната среда. Предприетите действия и набелязаните мерки са резултат от ангажимента на всички екипи в компанията - от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за околната среда, през изграждането на електрозарядни станции за автомобили и въвеждането на торби за пазаруване от 100% рециклируеми материали, до категоричния ангажимент за намаляване с минимум 20% на използваната пластмаса до 2025 година. Kaufland България се включва в "Да изчистим България заедно" и заради необходимостта от създаване на култура за опазване на околната среда.

Как се включихме в инициативата през 2018 г.?

През септември 2018 г. доброволците ни почистиха рекордните 50 тона отпадъци от дълго 2 километра нерегламентирано сметище в района на село Слокощица, Кюстендил. Kaufland осигури техника за отстраняването на обемните отпадъци и транспортирането им до инсталации за сепариране и депониране. След почистването на грубия и обемен отпадък, трупан в района с години, в действие влязоха доброволците на компанията, въоръжени с ръкавици и маски, лопати и чували за смет, за да почистят дребните отпадъци.  

Отбор Kaufland по време на чистенето
Отбор Kaufland по време на чистенето
Отбор Kaufland по време на чистенето
Отбор Kaufland по време на чистенето
Отбор Kaufland по време на чистенето

Отбор Kaufland по време на залесяването
Отбор Kaufland по време на залесяването
Отбор Kaufland по време на залесяването
Отбор Kaufland по време на залесяването

Първата Kaufland гора

През май 2019 г. над 100 служители на компанията се включиха в засаждането на първата Kaufland гора. Те засадиха 2 000 дръвчета край Драгоманското блато до гр. Сливница, Софийска област. Представители на Националното горско стопанство Сливница придружаваха екипа ни от доброволци и направиха обстоен инструктаж как правилно да бъдат засадени фиданките така, че след няколко години да се превърнат в големи дървета и да живеят повече от 600 години в местността.

Драгоманското блато е единственото карстово блато у нас и най-голямата естествена влажна зона в областта. Включено е като защитена територия в Натура 2000, а в него убежище намират редки видове птици, влечуги и насекоми. Благодарение на засадените дървета може да бъде предотвратено превръщането на блатото в пустиня и да бъдат спасени от изчезване животинските и растителните видове, които го обитават.


Благотворителни базари

За Коледа и за Великден служители на компанията организират вътрешен  Благотворителен базар на талантите на Kaufland. Участниците в събитието влагат труд и творчество, за да приготвят домашни вкусотии, ръчно изработени картички и бижута, картини и декорация за дома. Събраните по време на базарите средства се даряват за каузи, които служителите сами избират. След коледното издание на базара през 2018 г. компанията подкрепи каузата на фондация "Майко Мила" за майките на деца с увреждания, а след Великденския базар през 2019 г. беше подпомогната дейността на фондация "Надежда за малките".

Отбор Kaufland по време благотворителните базари в компанията
Отбор Kaufland по време благотворителните базари в компанията
Отбор Kaufland по време благотворителните базари в компанията
Отбор Kaufland по време благотворителните базари в компанията
Отбор Kaufland по време благотворителните базари в компанията
Отбор Kaufland по време благотворителните базари в компанията