Kaufland инвестира в електромобилност

Когато си напазарувал, а Kaufland те закара до вкъщи

Една от посоките ни за модерна градска среда с мисъл за околната среда е изграждането на напълно безплатни бързозарядни станции. За да отпразнуваме откриването на първата си безплатна зарядна станция за електромобили в Пловдив, в рамките на един ден направихме специален жест за посетителите ни – закарахме тях, близките им и покупките им до домовете им с един от нашите електромобили. Телевизионният водещ и актьор Александър Кадиев се разпозна в нашата кауза за по-зелено бъдеще. Лично той бе шофьорът на автомобила, с който закарахме клиентите до тях.

Нашият ангажимент

Опазването на околната среда е основен приоритет в корпоративната ни социална отговорност. Част от нашите "зелени" практики и от дългосрочната ни програма за енергийна ефективност е оборудването на филиалите ни с бързозарядни електрически станции. Чрез тях целим както да щадим околната среда, така и да улесним нашите клиенти, като предоставим на собствениците на енергийно ефективни автомобили комфорта да зареждат автомобила си, докато пазаруват.

Освен зарядни станции за електрически автомобили, сме горди с инсталирането на първата в България специализирана зарядна станция за велосипеди, мотопеди и тротинетки, на която всеки собственик на някое от посочените превозни средства може да зарежда напълно безплатно. С тази зарядна станция общият брой електрически зарядни станции на Kaufland България е седем – шест за автомобили и една за велосипеди.


Освен че улесняваме и поощряваме клиентите ни да използват щадящи за околната среда превозни средства, сме въвели редица мерки за спестяване на енергия. Една от тях е внедрената система за комбинирано отопление и охлаждане. Тя използва отпадната топлина от хладилната инсталация за отопление през зимата и остатъчната студова мощност за охлаждане през лятото.

Благодарение на тези и други мерки за енергийна ефективност, въведени от Kaufland България, през 2017 г. е спестена 3 948 587 kWh електроенергия в еквивалент на 3 233 тона вредни емисии въглероден диоксид. Със спестената електроенергия биха могли да се захранят 900 домакинства в продължение на 12 месеца.


Станции за електроавтомобили

Карта на България, на която са маркирани всички електростанции в страната

Kaufland България разполага с шест електрически зарядни станции на територията на свои обекти в България. Станциите могат да зареждат по два електроавтомобила едновременно и са напълно безплатни за всички собственици на електрически автомобили.

Бързозарядни станции за електрически автомобили можете да октриете в следните филиали на веригата: София- в кв. Банишора и кв. Крива река, в Пловдив – кв. Тракия, в Стара Загора – кв. Бедечка, Бургас – кв. Изгрев и Варна – кв. Трошево. Съоръженията могат да зареждат по два автомобила едновременно.

Най-новата ни електрическа зарядна станция за автомобили влезе в експлоатация от началото на октомври 2018 г. Тя се намира на паркинга на филиала ни в кв. Тракия, Пловдив.

Kaufland България започна да оборудва свои обекти със станции за зареждане на електромобили през февруари 2017 г. Инвестицията за всяка електрическа станция е около 80 000 лв. Досега компанията е инвестирала над 470 000 лева в изграждането на зарядни станции. Освен в инсталираненето на станции в своите филиали, Kaufland инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк.


Станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки

Kaufland разполага с единствената по рода си в България безплатна станция за зареждане на електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Станцията се намира в кв. Крива река, София и е в експлоатация от началото на октомври 2018 г. Тя е специално проектирана за зареждане на електрически велосипеди и може да се използва напълно безплатно от всички собственици на електрически велосипеди, мотопеди или тротинетки. Станцията разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването й за три превозни средства едновременно. Клетките се заключват с четирицифрен код по избор на потребителя, като всяка от тях разполага с достатъчно място и за съхранение на малък личен багаж. 


Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19