Нашите действия срещу замърсяването с микропластмаса

Не използваме микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати

Почти незабелязано, ден след ден, най-малките пластмасови частици натоварват както хората, така и околната среда. Ето защо за нас е важно да дадем пример и да потърсим начини за намаляване или дори елиминиране на микропластмасата. Още през 2013 г. поехме ангажимента да не използваме микропластмаса при производството на собствени марки козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарати. Заменяме я с естествена и възобновяема суровина като втвърденото рициново масло, например.

"Без микропластмаса" - нашата разширена дефиниция на понятието

Днес правим крачка напред в борбата с микропластмасата, като разширяваме нейната дефиниция или това, което се приема и тълкува като такава. Към неразградимите пластмасови частици прибавяме и други неразградими синтетични полимери.

 

Изображение на частици микропластмаса

Нашият ангажимент от 2013 г.

От 2013 г. работим върху премахването на частиците микропластмаса при производството на собствените ни марки. За нас понятието „частици микропластмаса“ включва всички визуално разпознаваеми, водонеразтворими пластмасови частици с абразивен ефект, по-малки от 5 мм.

Понастоящем взимаме под внимание полиамид (PA), полиетилен (PE), полиетилентерефталат (PET), полиестер (PES), полиимид (PI), полипропилен (PP), полиуретан (PUR).

Изображение на частици микропластмаса

Ангажиментът ни днес

Когато говорим за “без микропластмаса“, ние включваме в нашето определение и други неразградими синтетични полимери, които са твърди и неразтворими, твърди и разтворими, или течни. Сред тях са поликватерний, PEG> 35, PPG> 50, полистирен, полилактична киселина (PLA), етилен-винилацетатен съполимер, както и:

  • Полиакрилат (например акрилни съполимери, кръстосани акрилатни полимери, полиакрилати, карбомери, полиметилметакрилати, полиакриламиди)
  • Силикон (например метикон, диметиконол, силоксан и силан)
  • Поливинил (например Поливинил пиролидони (PVP)

Какво искаме да постигнем

Целта ни до края на 2021 г. е да променим рецептурите, използвани при производството на собствените ни козметични, санитарни и хигиенни марки продукти, както и перилни и почистващи препарат, така че в тях да не присъства микропластмаса, при условие, че липсата на синтетични полимери не ограничава значително ефективността или сигурността на продукта. Рецептурите на всички бебешки продукти грижа за тялото на bevola Baby® вече не съдържат микропластмаса.

Обещанието е от нас, изборът от вас

Благодарение на логото "Произведено без микропластмаса" бързо различаваш сред продуктите в хипермаркета тези от собствените ни марки, които не съдържат микропластмаса. Логото касае съдържанието на съответните продукти, а не опаковките, но не се отнася за кърпички или тампони за почистване.

Лого "Произведено без микропластмаса"

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19

Kaufland България носи отговорност за здравето на своите служители и техните семейства.

Във връзка с разпространението на COVID-19 предприемаме превантивни мерки за сигурността и здравето на нашия екип и клиентите ни. Запознайте се с тях.

Мерки във връзка с разпространението на COVID-19