Избягвайте, намалявайте, компенсирайте: климатично неутрални* продукти

Всеки може да има своя принос в опазването на околната среда. Отговорното потребление също е от значение. За да може и вашето пазаруване да е съобразено с опазването на околната среда, ние ви предлагаме климатично неутрални продукти*, които може да закупите в нашите хипермаркети. За тези продукти ние компенсираме неизбежните емисии на CO2, като подкрепяме сертифицирани проекти за опазване на околната среда и климата. Лесно ще ги разпознаете по етикета "Климатично неутрален*".

Процес

Климатично неутралните* продукти – как точно функционира това?

Климатична неутралност означава, че емисиите на CO2 от нашите продукти се компенсират от проекти за опазване на климата и околната среда. Четири са стъпките, които превръщат нашите продукти в климатично неутрални*:

1

Избягване и намаляване:

Където е възможно, избягваме и намаляваме емисиите на CO2. Това става чрез спестяване на пластмаса и използване на рециклирани материали, например.

2

Определяне на CO2 емисиите:

Заедно с нашите партньори Climateline, ClimatePartner и natureOffice ние обобщаваме емисиите на CO2, които възникват при производството на артикулите ни чрез суровините, опаковките, логистиката и отпадъците, известни още като въглероден отпечатък на продуктите.

3

Компенсиране на CO2 емисиите чрез климатични проекти:

Ние компенсираме всички неизбежни CO2 емисии на нашите артикули, като подкрепяме различни проекти за опазване на климата и околната среда. Така, някои от продуктите от собствените ни марки, както и нашите чанти за многократна употреба са климатично неутрални*. Уверени сме, че подкрепяме само признати проекти за опазване на климата, които са сертифицирани в съответствие с международните стандарти – с мерки за залесяване или замяна на увреждащи климата технологии с щадящи климата алтернативи, например. Повече информация за отделните проекти за опазване на климата можете да намерите по-долу.

4

Етикетът "Климатично неутрално*":

Ние отбелязваме климатично неутралните* си продукти със собствен етикет "климатично неутрално*". В допълнение, на нашия уебсайт даваме възможност на клиентите си да разберат какво точно представлява климатичната неутралност, както и да научат повече за проекта за опазване на климата. По този начин ние допринасяме за възможно най-голяма прозрачност по отношение на климатичната неутралност на нашите продукти.

Логото "Клинично неутрално"

Климатично неутралната* торба за многократна употреба

Изображение на нашата климатично неутралната торба

Последната стъпка към опазването на климата е буквално във вашите собствени ръце, когато донесете това, което сте напазарували у дома. Затова посегнете към нашата климатично неутрална* торба за многократна употреба следващия път, когато пазарувате. Така допринасяте за намаляването на пластмасата и опазването на климата.

Какво е специалното в климатично неутралната* торба за многократна употреба?

 • Климатично неутралната* торба за многократна употреба е издръжлива и подлежаща на рециклиране: тя се състои от поне 80% рециклирано фолио от нашите хипермаркети.
 • Компенсация за неизбежните CO2 емисии: Ние компенсираме парниковите газове от производството на торбата, като подкрепяме сертифицирани климатични проекти. Това означава, че всяка климатично неутралната* торба за многократна употреба допринася за защитата на климата и околната среда.

Нашите проекти за опазване на климата

Заедно с организацията Climateline ние определяме CO2 емисиите на нашите продукти и ги компенсираме, като подкрепяме различни проекти за опазване на климата. За да обезщетим емисиите парникови газове от нашата торба за многократна употреба, ние подкрепяме проект за водна енергия. Работим и с организацията Naturefund, за която правим дарения. Там емисиите не се компенсират – в замяна се прави финансиране за опазването на биоразнообразието.


Собствени марки

Климатично неутрални* продукти от собствените ни марки

Непрекъснато насърчаваме опазването на климата - независимо дали с регионални, сезонни или безмесни продукти. Тук можете да научите повече за това кои от тях вече са климатично неутрални* и как компенсираме CO2 емисиите им.

K-take it veggie®

Нашите K-take it veggie® продукти

Растителните храни обикновено имат по-нисък въглероден отпечатък от тези с животинските произход. Нашата собствена марка K-take it veggie® има и други предимства.

Какво е специалното на K-take it veggie®?

 • Всички артикули от гамата K-take it veggie® вече са климатично неутрални*, тъй като компенсираме CO2 емисиите им чрез проект за защита на климата.
 • В допълнение, ние непрекъснато преразглеждаме опаковките на нашите K-take it veggie® продукти и се стремим да използваме все по-екологични такива. По този начин намаляваме емисиите все повече и повече.

bevola naturals®

Нашата собствена марка натурална козметика bevola naturals® се произвежда основно от съставки с естествен произход. Благодарение на мерките, които предприемаме за компенсиране на CO2 емисиите, продуктите вече са и климатично неутрални*.

Какви устойчиви свойства имат продуктите на bevola naturals®?

 • Натурална козметика, сертифицирана по NATRUE. За нашите продукти това означава:
  • Без синтетични аромати и оцветители
  • Частичен отказ от чисто синтетичните консерванти
  • Без микропластмаса
  • Без силикони, парафини и минерални масла
 • Опаковката на продуктите bevola naturals® непрекъснато се оптимизира по отношение на устойчивостта – например, ние използваме рециклирани материали, където е възможно, и спестяваме от опаковъчния материал.

Дървените играчки на Kidland®

Изображение на дървени кубчета

Всички говорят за опазване на климата, а ние искаме да дадем добър пример. Поради тази причина компенсираме CO2 емисиите за всички наши дървени играчки. От октомври 2021 г. в постоянния ни асортимент ще откриете климатично неутрални дървени играчки от собствената ни марка Kidland®.

Какво е специалното при дървените играчки Kidland®?

В допълнение към компенсирането на CO2 емисиите, ние ценим високо устойчивите опаковки и продуктовия дизайн:

 • Опаковката е без пластмаса и 100% сертифицирана по FSC
 • Играчките са изработени от устойчива дървесина, поради което са сертифицирани по FSC

Нашите проекти за опазване на климата за Kidland® и K-Classic Eco Range

Организацията natureOffice изчислява емисиите на CO2 от дървените играчки на собствените ни марки Kidland® и Kuniboo®. За да компенсираме емисиите, ние подкрепяме два проекта, които са идеално съчетани с продуктите: проектът за горска екология Deutschland-Plus-Mix и проектът на Brazil Nut Rain Forest Community.


Действията носят промяната

Разгледай и други теми, свързани с устойчивите ни политики

 

Околна
среда
Изображение на корони на зелени широколистни дървета на фона на синьо небе

Усилията ни са насочени към ефективно използване на наличните природни ресурси и модерни технологии, към спазване на екологичните стандарти и рециклиране.

Пласт-
маса
Изображение на смачкана пластмасова бутилка на плажа

В рамките на политиката си за корпоративна социална отговорност ние прилагаме обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата.

Верига на
доставки
Изображение на жена, която бере кафе

Ние се ангажираме с лоялни бизнес практики, прозрачност, добри условия на труд и живот, съблюдаване на човешките права и екосъобразно поведение.