Kaufland стъпва на Антарктида

Kaufland България e партньор на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за 31-вата Българска антарктическа експедиция. Тя е историческа, защото за първи път учените ще стигнат до Южния полюс с български военен научно-изследователски кораб - „Св. Св. Кирил и Методий“.

Компанията обезпечи с хранителни продукти екипажа на военния научно-изследователски кораб, с който те плават до остров Ливингстън, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомага усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и е първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

За експедицията

Антарктида е континентът, на който се намира 90% от питейната вода на Земята. Под повърхността на Ледения континент има 300 езера, които освен, че никога не замръзват, пазят тайните на произхода на нашата планета. И тъй като някога на Антарктида е било топло, колкото в днешна Калифорния, учените са убедени, че именно там може да бъде открито решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени.

През 2023 г. на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън ще работят 28 учени начело с проф. Христо Пимпирев, доайен на българската антарктическа програма, ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и председател на Българския антарктически институт. Те ще работят по проекти, част от Националната програма за научни изследвания: за движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците като резултат от глобалното затопляне.

Заедно срещу климатичните промени

Kaufland България е партньор на eкспедициятa в контекста на своята политика за устойчиво развитие и като част от усилията си да допринася за опазване на околната среда и климата. Всяко от изследванията на българските полярни изследователи за последиците от климатичните промени ще донесе знания, които да послужат за овладяване на негативното въздействие върху климата.

Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България: „За нас е чест да подкрепим работата на българските полярни изследователи в търсенето на знания, които ще ни помогнат да ограничим последствията от климатичните промени.“

10 тона храни от Kaufland на път за Антарктида

Историческият български кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ отплава за о. Ливингстън на 27 декември 2022 година. Към българската база на Южния полюс с него потеглиха 10 тона хранителни продукти от Kaufland България. С тях компанията  осигури балансираното хранене, както на екипажа на кораба, така и на членовете на експедицията, които се включват в плаването в края на януари, за да проведат своите научни изследвания на Ледения континент.

26 палета с продукти от всички основни хранителни категории бяха натоварени на кораб. Те бяха доставени от Централния склад на Kaufland в с. Стряма директно до пристанището във Варна. Сред дарените продукти са месо, колбаси, млечни и хлебни изделия, брашно, захар, олио и консервирани храни. В подбрания асортимент има също и артикули от собствените марки на веригата - „Брей!" и „Шеф Месар".


Действията носят промяната

Разгледай и други теми, свързани с устойчивите ни политики

 

Околна
среда
Изображение на корони на зелени широколистни дървета на фона на синьо небе

Усилията ни са насочени към ефективно използване на наличните природни ресурси и модерни технологии, към спазване на екологичните стандарти и рециклиране.

Пласт-
маса
Изображение на смачкана пластмасова бутилка на плажа

В рамките на политиката си за корпоративна социална отговорност ние прилагаме обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата.

Верига на
доставки
Изображение на жена, която бере кафе

Ние се ангажираме с лоялни бизнес практики, прозрачност, добри условия на труд и живот, съблюдаване на човешките права и екосъобразно поведение.