Kaufland на Антарктида

Kaufland България e партньор на българските полярни експедиции. За първи път компанията подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на военния научно-изследователски кораб, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

През 2023 година най-големият ритейлър увеличи своята помощ, дарявайки над 30 тона хранителни и нехранителни продукти за нуждите на учените и екипажа на НИК 421 по пътя до Антарктида и престоя им на Южния полюс.

За експедицията

Антарктида е континентът, на който се намира 90% от питейната вода на Земята. Под повърхността на Ледения континент има 300 езера, които освен, че никога не замръзват, пазят тайните на произхода на нашата планета. И тъй като някога на Антарктида е било топло, колкото в днешна Калифорния, учените са убедени, че именно там може да бъде открито решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени.

През 2023 г. на българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън българските учени работиха по проекти, част от Националната програма за научни изследвания: за движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците като резултат от глобалното затопляне.

Изображение на българи от мисията на Антарктида със знаме на Kaufland
Изображение на метално канче с логото на собствената марка на Kaufland Брей!
Изображение на два прегърнати пингвина

Заедно срещу климатичните промени

Kaufland България стана партньор на експедицията в контекста на своята политика за устойчиво развитие и като част от усилията си да допринася за опазване на околната среда и климата. Всяко от изследванията на българските полярни изследователи за последиците от климатичните промени ще донесе знания, които да послужат за овладяване на негативното въздействие върху климата.

В рамките на експедицията родните изследователи ще работят по десет научни проекта. Плаването до Антарктида и престоят в района на българската база ще продължи около пет месеца. Основната задача на кораба е да пренесе конструкцията на новата лаборатория за българските учени на Антарктида. Благодарение на научноизследователския кораб те ще имат възможност да правят проучвания и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови. С подкрепата за усилията на българските учени най-голямата търговска верига стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

Изображение на хранителните продукти, дарение от Kaufland България
© www.deyanstoev.com
Изображение на камион с хранителни продукти, дарение от Kaufland България
© www.deyanstoev.com

Kaufland подкрепи с над 30 тона продукти българската полярна експедицията и през 2023 г.

НИК 421 отплава на 8 ноември 2023 год. от Морска гара Варна за българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. За втори път на борда „се качва“ и Kaufland с подкрепа от над 30 тона храни за 32-рата Българска антарктическа експедиция.

Над 50 палети с нехранителни стоки и продукти от всички основни хранителни категории бяха подготвени в Централния склад на Kaufland в село Стряма и специално доставени във Варна, за да бъдат дарени на експедицията. Сред дарените продукти имаше месо, колбаси, млечни и хлебни изделия, брашно, захар, олио и консервирани храни. В подбрания асортимент бяха също и артикули от собствените марки на веригата – „Брей!“ и „Шеф Месар“.

Изображение на проф. Христо Пимпирев и Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България
Изображение на проф. Христо Пимпирев и Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България

Курс: напред към следващата експедиция

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите. 

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските антарктически експедиции: „За първи път, откакто организираме експедициите, имаме толкова голям корпоративен партньор и такъв сериозен ангажимент за обезпечаване на нуждите ни от хранителни продукти“. 

Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България:  „Изменението на климата не е въпрос за бъдещето, а проблем, който трябва да решаваме в момента. Компанията ни има дългосрочни цели в борбата с климатичните промени. Затова и подкрепата ни за българските учени, които работят по темата, следва да бъде дългосрочна и ще продължим заедно с тях да се връщаме на Антарктида, където вероятно е решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени“.

 

Фотоизложбата „Заедно на Антарктида“ ни пренася на Ледения континент

По повод 32-рата експедиция, през ноември 2023 Kaufland инициира партньорска фотоизложба „Заедно на Антарктида“, която се проведе на Пешеходния мост на НДК в София и се реализира съвместно с Центъра за полярни изследвания и Българския антарктически институт. Експозицията включва над 50 фотографии на участници в българските полярни експедиции. Снимките ще пренасят зрителите на Ледения континент, за да ги потопят в неговата красота и да им покажат част от всекидневието на българските изследователи на Антарктида. Изложбата предстои да продължи турнето си в други големи градове в страната през 2024.

Cinelibri представи филма „Да бъдеш Христо Пимпирев”

През есента на 2023 г. Kaufland, съвместно с един от най-големите фестивали за филми и книги у нас – Cinelibri, беше реализирана специална кино-вечер, посветена на доайена на антарктическите изследвания у нас – проф. Христо Пимпирев. В препълнената зала на кино Одеон, над 200 човека съпреживяха филма „Да бъдеш Христо Пимпирев” с автор журналистът Мария Чернева. След прожекцията гостите имаха възможност да се докоснат и опитат лед, донесен специално за Kaufland България от изследователите на о. Ливингстън.


Действията носят промяната

Разгледай и други теми, свързани с устойчивите ни политики

 

Околна
среда
Изображение на корони на зелени широколистни дървета на фона на синьо небе

Усилията ни са насочени към ефективно използване на наличните природни ресурси и модерни технологии, към спазване на екологичните стандарти и рециклиране.

Пласт-
маса
Изображение на смачкана пластмасова бутилка на плажа

В рамките на политиката си за корпоративна социална отговорност ние прилагаме обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата.

Верига на
доставки
Изображение на жена, която бере кафе

Ние се ангажираме с лоялни бизнес практики, прозрачност, добри условия на труд и живот, съблюдаване на човешките права и екосъобразно поведение.