Kaufland на Антарктида

Kaufland България e партньор на българските полярни експедиции. За първи път компанията подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на военния научно-изследователски кораб, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

За експедицията

Антарктида е континентът, на който се намира 90% от питейната вода на Земята. Под повърхността на Ледения континент има 300 езера, които освен, че никога не замръзват, пазят тайните на произхода на нашата планета. И тъй като някога на Антарктида е било топло, колкото в днешна Калифорния, учените са убедени, че именно там може да бъде открито решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени.

През 2023 г. на българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън българските учени работиха по проекти, част от Националната програма за научни изследвания: за движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците като резултат от глобалното затопляне.

Изображение на българи от мисията на Антарктида със знаме на Kaufland
Изображение на метално канче с логото на собствената марка на Kaufland Брей!
Изображение на два прегърнати пингвина

Заедно срещу климатичните промени

Kaufland България стана партньор на експедицията в контекста на своята политика за устойчиво развитие и като част от усилията си да допринася за опазване на околната среда и климата. Всяко от изследванията на българските полярни изследователи за последиците от климатичните промени ще донесе знания, които да послужат за овладяване на негативното въздействие върху климата.

10 тона храни от Kaufland на път за Антарктида

Историческият български кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ отплава за о. Ливингстън на 27 декември 2022 година. Към българската база на Южния полюс с него потеглиха 10 тона хранителни продукти от Kaufland България. С тях компанията  осигури балансираното хранене, както на екипажа на кораба, така и на членовете на експедицията, които се включват в плаването в края на януари, за да проведат своите научни изследвания на Ледения континент.

26 палета с продукти от всички основни хранителни категории бяха натоварени на кораб. Те бяха доставени от Централния склад на Kaufland в с. Стряма директно до пристанището във Варна. Сред дарените продукти имаше месо, колбаси, млечни и хлебни изделия, брашно, захар, олио и консервирани храни. В подбрания асортимент бяха също и артикули от собствените марки на веригата – „Брей!“ и „Шеф Месар“.

Курс: напред към следващата експедиция

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите. 

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските антарктически експедиции: „За първи път, откакто организираме експедициите, имаме толкова голям корпоративен партньор и такъв сериозен ангажимент за обезпечаване на нуждите ни от хранителни продукти“. 

Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България:  „Изменението на климата не е въпрос за бъдещето, а проблем, който трябва да решаваме в момента. Компанията ни има дългосрочни цели в борбата с климатичните промени. Затова и подкрепата ни за българските учени, които работят по темата, следва да бъде дългосрочна и ще продължим заедно с тях да се връщаме на Антарктида, където вероятно е решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени“.

 

Изображение на проф. Христо Пимпирев и Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България
Изображение на проф. Христо Пимпирев и Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България

Действията носят промяната

Разгледай и други теми, свързани с устойчивите ни политики

 

Околна
среда
Изображение на корони на зелени широколистни дървета на фона на синьо небе

Усилията ни са насочени към ефективно използване на наличните природни ресурси и модерни технологии, към спазване на екологичните стандарти и рециклиране.

Пласт-
маса
Изображение на смачкана пластмасова бутилка на плажа

В рамките на политиката си за корпоративна социална отговорност ние прилагаме обстойна 360-градусова стратегия за драстичното ограничение на пластмасата.

Верига на
доставки
Изображение на жена, която бере кафе

Ние се ангажираме с лоялни бизнес практики, прозрачност, добри условия на труд и живот, съблюдаване на човешките права и екосъобразно поведение.