Вкусно, с мисъл за околната среда

В миналото отказът от консумация на месо се смяташе за незначителен феномен, а тези, които го практикуваха – за индивидуалисти. През последните години обаче тази тенденция се променя, а растителни продукти вече могат да бъдат открити в почти всяко домакинство. И това не е изненада за никого: чисто растителната диета има не само положителни ефекти върху здравето и околната среда - тя е и изключително вкусна. На тази страница събрахме за вас полезна информация за ползата и удоволствието от консумирането на растителни продукти.

Предимства

Храненето без животински продукти е за предпочитане

Изображение на жена, която контролира зелената си продукция

Добре е всеки, който иска да разбере повече за предимствата на храненето без животински продукти, първо да се запознае с недостатъците при прекомерната им консумация. От една страна е огромното въздействие върху климата - животновъдството предизвиква отделянето на големи емисии метан и азотен оксид във въздуха. От друга страна, голямото търсене на соя (предимно за храна на домашни птици и свине) често е причина за разчистването на вековни гори, унищожаването на екосистеми и природни ресурси, както и увеличаването на емисиите парникови газове. Така, глобалното затопляне набира все по-голяма скорост.

Само около една трета от месото (свинско, птиче и говеждо), произведено в Германия, например, всъщност се предлага на немския пазар. Две трети са за износ, който сам по себе си причинява допълнителни емисии при транспортирането на стоките.

Емисии CO2, прекомерна консумация на вода и антибиотици за и по време на отглеждането на животните – това са достатъчно основателни причини всеки от нас да се замисли и редуцира консумацията на месо. Това може да изглежда незначително решение в глобален мащаб, но е вашият принос за защита на природата и климата.

Един пример от Германия:

Ако едно немско семейство напълно се откаже от консумацията на говеждо и телешко месо (четирима души консумират средно по един килограм на седмица), това спестява 500 евро годишно и спестява около 700 кг въглероден диоксид, отново на годишна база. И ако в допълнение към месото се пропуснат и останалите животински продукти, това води до още спестени пари и въглеродни емисии.


Месото и климатичните промени

Има ли алтернатива?

Климатичният отпечатък при консумацията на животински храни е висок, а това не е добре и за околната среда. Освен това, средногодишната консумация на месо възлиза на около 60 кг на глава от населението, което само по себе си крие известен риск за здравето.

В днешно време на пазара се предлагат многобройни заместващи месото продукти, които имат добър вкус и значително по-добър въглероден отпечатък. Такава е и нашата гама вегетариански продукти K-Take it veggie – това са безмесни продукти, които не само имат страхотен вкус, но и са произведени от суровини с ниско влияние върху околната среда.


K-take it veggie

Нашата собствена веджи марка

Продуктите от собствената ни марка K-take it veggie не само не съдържат месо. Те са символ на здравословен и устойчив начин на живот. Когато е възможно, за производството им се използват устойчиви суровини и минимално количество изкуствени аромати. Освен това, непрекъснато работим по екологичната оптимизация на опаковките и разширяване на асортимента.

Под марката K-take it veggie ще откриете натурално, пушено, мляно и нарязано тофу, различни видове вегетариански колбаси и пастети с класически или по-екзотичен вкус. Продуктовата линия включва още подсладени или натурални соеви, бадемови, овесени и оризови напитки за всички, които се въздържат от млякото и поддържат безлактозен хранителен режим. Всеки продукт от серията притежава международно признат био сертификат и европейски печат V-Label, който удостоверява качеството на веган и вегетарианските продукти.

Изображение на млад мъж, който държи продукт на K-Take it veggie
Изображение на продукт на K-Take it veggie
Изображение селекция продукти K-Take it veggie

Международни стандарти

Вегетарианско. Веган. Гарантирано.

Всеки веган или вегетариански продукт от собствените ни марки е обозначен с т.нар. знак за качество V-Label. Той служи за бърза ориентация дали продуктът отговаря на желаните от вас критерии, а именно проверено качество и отлични съставки.

Етикетът V-Label е първият и единствен по рода си знак за качество, който гарантира прозрачност и лесна ориентация какво точно се съдържа в храните, обозначени с него.

Предимствата:

  • Сертифицирани вегетариански или веган продукти
  • Редовни проверки на съставките от независима лаборатория
  • Гарантирано спазване на строги критерии за изпитване
  • Постоянно осигуряване на качеството

Допълнителна информация за V-Label ще откриете на https://www.v-label.eu/bg.

 

Логото на V-Label Vegetarian

Всички продукти, които носят V-Label Vegetarian, са произведени без животински суровини. В допълнение към месото и рибата, това включва желатин и телешко сирище, от което се произвежда сирене.

Логото на V-Label Vegan

Всички храни и козметика, които носят V-Label Vegan, са произведени от 100% растителни суровини и не съдържат животински продукти като месо, риба, яйца и мляко. Ето защо напитките или дори оцетът могат да носят този знак.