Мястото на храната не е на боклука

По данни, предоставени ни от фондация Биоселена, в Европа годишно се изхвърлят близо 100 милиона тона храна, а в България – близо 670 хил. тона. Лошата новина тук е, че в повечето случаи тези храни все още са били годни за консумация при изхвърлянето си. Плодовете  и зеленчуците, например, понякога попадат в кофата само защото имат вдлъбнатина или нямат така наречения "търговски вид". Също така, често продуктите се изхвърлят веднага след достигане на отбелязаната дата на годност.

Отговорното пазаруване и намаляването на хранителните отпадъци са приоритетни за Kaufland теми. Затова работим активно за ограничение разхищението на храна и предприемаме конкретни действия в тази посока.

Намаляване на цената

Няколко дни преди крайния срок намаляваме цената на хранителните продукти. Те биват ясно маркирани и поставени на видно място в нашите хипермаркети.

Ние поддържаме ежедневни ценови листи за нашите плодове и зеленчуци. Това ни позволява да коригираме и намалим цените в зависимост от времето на деня.

Анализ и оптимизация

Благодарение на усъвършенстваните системи за управление на стоките и автоматизираните процеси на поръчка, ние сме в състояние да поръчаме количества според нуждите си. По този начин редуцираме излишните количества, които могат да попаднат в кошчето от самото начало.

В края на работния ден в нашите пекарни се пекат само стандартни продукти.

Постоянно анализираме и коригираме нашите логистични процеси. Използваме, например, система за оптимизиране на палетите, за да предотвратим тяхното счупването, нараняване и неизползване на храната.

 

Информация

Информацията е важна за нас. В нашата брошура редовно публикуваме потребителски съвети, с които клиентите ни могат да спестят храна, вместо да я изхвърлят.

Като част от редовното задължително обучение, нашите служители получават и необходимите познания как да ограничим загубите на храна, спазвайки стандартите ни за свежест и хигиена.

Сътрудничество

Сътрудничим си с Българска хранителна банка и други организации на местно ниво, на които даряваме годни за консумация хранителни продукти, за да стигнат те до нуждаещи се.

 

Ръководство на Kaufland срещу разхищаването на храна

Ние в Kaufland прилагаме цялостен подход в борбата с намаляване на хранителните отпадъци и включваме цялата верига на доставки. Искаме да знаем точно кои фактори влияят, за да можем да поемем отговорност и да намалим хранителните отпадъци с конкретни действия. Затова сме посветили отделно ръководство на тази важна тема, в което ще намерите цялата важна информация.


Това можете да направите

Намалете преждевременното изхвърляне на храната

По данни, предоставени ни от фондация Биоселена, в Европа годишно се изхвърлят близо 100 милиона тона храна, а в България – близо 670 хил. тона. Цифрите звучат още по-ужасяващо, когато човек осъзнае, че близо 1 милиард души по света гладуват. Тези отпадъци се дължат отчасти и на едно недоразумение.

Често хората не разбират разликата между "използвай преди" и "най-добър до"

Обозначението "използвай преди" посочва срока на годност. Ако този срок премине, храната трябва да се изхвърли - смята се за опасна за консумация, тъй като в нея може да са са се развили редица микроорганизми и да се е развалила. Срокът за трайност се обозначава с "най-добър до" и не означава, че храната вече не е годна за консумация. Така просто се посочва краят на периода, в рамките на който продуктът има оптимален вкус и състав.


Малки хитрини

Намаляваме разхищението на храна заедно

Няма две мнения по въпроса – да изхвърляш храна не е хубаво. Всеки от нас би могъл да направи нещо по въпроса обаче. Няколко ежедневни трика са достатъчни, за да допринесете за по-отговорното боравене с храната.

Изображение на жена, която пазарува със списък в ръка

Списък за пазаруване

Преди да напазарувате, помислете добре какво искате да готвите или похапвате в близко бъдеще. С предварително готов списък за пазаруване няма да се изкушите и да купите хранителни стоки, които не са ви необходими.

Жена, която разглежда какво има в хладилника си

Хладилните зони

Различните хладилни зони също имат влияние върху срока на годност на храните. Рибата, месото и колбасите трябва да се съхраняват на най-ниското ниво, над отделението за зеленчуци. Добре е киселото мляко и сиренето да се поставят в средното, а отворените консервирани храни - в най-горното отделение. Вратата на хладилника е идеалното място за мляко, яйца и масло.

 

Изображение на картонена щайга, пълна със зеленчуци

Малотрайната храна в кутия

Най-простичките идеи често са най-ефикасни. А най-лесният начин да спасите храната от изхвърляне, е да я консумирате преди изтичане срокът й на годност. Всичко, което трябва да направите, е да напълните кутия с по-малотрайната храна. Така винаги ще имате поглед на това какво трябва първо да се изяде, преди да се купи нещо ново.

Остатъците също влизат в употреба

 

Разбира се, винаги има хранителни остатъци, които не са подходящи за консумация. Не е необходимо да изхвърляме тях, обаче, благодарение на няколко полезни трика.

Изображение на чаша с кафе и останала утайка от кафе

Утайката на кафето

Кафето е любимата напитка на мнозина. Обикновено неговата утайка обаче отива директно в кошчето. Всъщност тя е идеална като растителна тор, особено за рози, хортензии и домати, както и като добавка към домашната пилинг маска.

Изображение на един полуобелен картоф

Обелките от картофи

Поради високото си съдържание на нишесте, картофените обелки са идеални за почистване на всички повърхности. Без значение дали упоритите замърсявания са върху неръждаема стомана, светла кожа или стъкло, просто потъркайте с вътрешната страна на обелката и полирайте със суха кърпа.

Изображение на разрязано авокадо

Ядката на авокадото

Малко хора знаят, че ядката на авокадото може да се използва като естествена боя за тъкани. Ако сварите изсушени и натрошени ядки в около 1 литър вода, багрилото се извлича. Колкото повече ядки добавите и колкото по-дълго ги варите, толкова по-наситен цвят получавате. За да получите добре боядисан плат, поставете го в горещата течност и го оставете в нея за около час. След това извадете и изцедете.