Мястото на храната не е на боклука
По данни, предоставени ни от фондация Биоселена, в Европа годишно се изхвърлят близо 100 милиона тона храна, а в България – близо 670 хил. тона. Лошата новина тук е, че в повечето случаи тези храни все още са били годни за консумация при изхвърлянето си. Плодовете и зеленчуците, например, понякога попадат в кофата само защото имат вдлъбнатина или нямат така наречения "търговски вид". Също така, често продуктите се изхвърлят веднага след достигане на отбелязаната дата на годност.
Отговорното пазаруване и намаляването на хранителните отпадъци са приоритетни за Kaufland теми. Затова работим активно за ограничение разхищението на храна и предприемаме конкретни действия в тази посока.
Намаляване на цената
Няколко дни преди крайния срок намаляваме цената на хранителните продукти. Те биват ясно маркирани и поставени на видно място в нашите хипермаркети.
Ние поддържаме ежедневни ценови листи за нашите плодове и зеленчуци. Това ни позволява да коригираме и намалим цените в зависимост от времето на деня.
Анализ и оптимизация
Благодарение на усъвършенстваните системи за управление на стоките и автоматизираните процеси на поръчка, ние сме в състояние да поръчаме количества според нуждите си. По този начин редуцираме излишните количества, които могат да попаднат в кошчето от самото начало.
В края на работния ден в нашите пекарни се пекат само стандартни продукти.
Постоянно анализираме и коригираме нашите логистични процеси. Използваме, например, система за оптимизиране на палетите, за да предотвратим тяхното счупването, нараняване и неизползване на храната.
Информация
Информацията е важна за нас. В нашата брошура редовно публикуваме потребителски съвети, с които клиентите ни могат да спестят храна, вместо да я изхвърлят.
Като част от редовното задължително обучение, нашите служители получават и необходимите познания как да ограничим загубите на храна, спазвайки стандартите ни за свежест и хигиена.
Сътрудничество
Сътрудничим си с Българска хранителна банка и други организации на местно ниво, на които даряваме годни за консумация хранителни продукти, за да стигнат те до нуждаещи се.
Ръководство на Kaufland срещу разхищаването на храна
Ние в Kaufland прилагаме цялостен подход в борбата с намаляване на хранителните отпадъци и включваме цялата верига на доставки. Искаме да знаем точно кои фактори влияят, за да можем да поемем отговорност и да намалим хранителните отпадъци с конкретни действия. Затова сме посветили отделно ръководство на тази важна тема, в което ще намерите цялата важна информация.
Намалете преждевременното изхвърляне на храната
По данни, предоставени ни от фондация Биоселена, в Европа годишно се изхвърлят близо 100 милиона тона храна, а в България – близо 670 хил. тона. Цифрите звучат още по-ужасяващо, когато човек осъзнае, че близо 1 милиард души по света гладуват. Тези отпадъци се дължат отчасти и на едно недоразумение.
Често хората не разбират разликата между "използвай преди" и "най-добър до"
Обозначението "използвай преди" посочва срока на годност. Ако този срок премине, храната трябва да се изхвърли - смята се за опасна за консумация, тъй като в нея може да са са се развили редица микроорганизми и да се е развалила. Срокът за трайност се обозначава с "най-добър до" и не означава, че храната вече не е годна за консумация. Така просто се посочва краят на периода, в рамките на който продуктът има оптимален вкус и състав.
Намаляваме разхищението на храна заедно
Няма две мнения по въпроса – да изхвърляш храна не е хубаво. Всеки от нас би могъл да направи нещо по въпроса обаче. Няколко ежедневни трика са достатъчни, за да допринесете за по-отговорното боравене с храната.
Остатъците също влизат в употреба
Разбира се, винаги има хранителни остатъци, които не са подходящи за консумация. Не е необходимо да изхвърляме тях, обаче, благодарение на няколко полезни трика.