Възстановените Централни хали получиха отличието „Туристически обект на 2024“

гр. София, 8 юли 2024 г.
Възстановените Централни хали получиха отличието „Туристически обект на 2024“

Централните хали в София бяха отличени с престижната награда „Туристически обект – 2024“ от инициативата „Български туристически награди“, реализирана за 6-ти пореден път в партньорство с Министерството на туризма у нас. Това е поредното признание за усилията, които собственикът на сградата – Kaufland България полага за възстановяването на оригиналния ѝ вид и предназначение – не само като покрит пазар, но и като средище на история, култура и изкуства. 

Най-голямата търговска верига в България завърши мащабните ремонтни дейности в края на месец май тази година. Общата стойност на инвестицията надвиши 50 млн. лв, като проектът е изцяло съобразен с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата. Извършени бяха дейности за възстановяване на пълния обем на сградата, по оригиналния ѝ проект от 1906 г.; реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20. век; реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час; изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на архелогическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства, която носи името „Сцена Централни Хали“ и предоставя на софиянци и гостите на Столицата възможност за посещение на ежемесечен календар с богата събитийна програма (sofia-hali.bg). 

На церемонията през 2024 година домакин на събитието „Български туристически награди“ беше миналогодишният носител на приза за вътрешна туристическа дестинация - Община Царево. 

За Kaufland България и Централни хали
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. През 2022 г. компанията придоби собствеността на сградата-паметник на културата Централни хали от предишния ѝ частен собственик, с ясната заявка да възстанови оригиналните ѝ вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града. С откриването ѝ ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития, който можете да следите тук или в профилите на Централни хали в социалните мрежи.

 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София