Възстановените Централни хали получиха отличието „Туристически обект на 2024“

гр. София, 8 юли 2024 г.
До 15 юли е срокът за кандидатстване с културни проекти на „Сцена Централни хали“

• Избраните проекти ще станат част от културния календар на най-новото пространство в София от есента

• Трите проекта, събрали най-много точки, ще получат и допълнителна финансова подкрепа в размер на 5000 лв. 

 На 15 юли 2024 г. изтича срокът за кандидатстване с авторски предложения, които да бъдат включени в събитийния календар на „Сцена Централни хали“ от есента. Проектите трябва да отговарят на едно или повече от четирите приоритетни направления на новото градско пространство – културно наследство, кулинарна култура, детска сцена и култура, изкуства и занаяти.

Творци, артисти, културни организатори и дейци могат да подадат своите проекти на culture-sofia-hali@kaufland.bg. Проектните предложения ще бъдат оценявани от членовете на Обществения съвет на „Сцена Централни хали“ с председател проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, архитект и преподавател в УАСГ и членове доц. д-р Венета Ханджийска, директор на Музея за история на София; Даниел Ненчев, журналист и директор стратегическо развитие на БНР; Стефан Огнянов, съосновател на Free Sofia Tour; Петър Димитров, основател на фестивала AtoJazz и програмния директор на Дарик радио - Константин Вълков. Трите проекта с най-висока оценка ще получат освен техническо обезпечаване, безвъзмездно ползване на пространството и комуникационна подкрепа от страна на Kaufland България, както и допълнителна финансова подкрепа в размер на 5000 лв.

Съхраняването на културната ценност и социализацията на Централни хали като една от най-красивите исторически сгради на София е ключов приоритет в политиката за социална отговорност на Kaufland България. Затова, освен в реставрацията на всички архитектурни и исторически символи в сградата, компанията се ангажира да инвестира значителни усилия в утвърждаването на новата „Сцена Централни хали“ като неделима част от културния живот на града, работейки в партньорство със Столична община, Регионален исторически музей - София и все повече културни оператори, мениджъри и артисти.

Пълните условия за участие в отворената покана може да видите тук: https://bit.ly/4bVGWvt

„Сцена Централни хали“ беше открита в началото на юни с предварително планирана програма за летните месеци, но за да наложи по-либерален механизъм за ползване на новото културно пространство, ще се провежда ежегодна отворена покана.

Допълнителна информация за културната програма на „Сцена Централни хали“, както и детайли за предварителна регистрация и билети за отделните събития, ще бъде регулярно публикувани на sofia-hali.bg и в социалните мрежи. 

За Kaufland България и Централни хали
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. През 2022 г. компанията придоби собствеността на сградата-паметник на културата Централни хали от предишния й частен собственик, с ясната заявка да възстанови оригиналните й вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града. С откриването й ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития, който можете да следите тук или в профилите на Централни хали в социалните мрежи.

 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София