Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

гр. София, 18 юни 2024 г.
Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за  двигателното развитие на детето

С наближаването на първия рожден ден се появяват първите осъзнати думи на детето. Очаква се в този период то да може да произнася 3-4 думи и те да са насочени, умишлени, а не подкрепени с жест. Това разказва един от водещите специалисти по детска неврология в страната и югоизточна Европа проф. Иван Литвиненко в новия епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“, който вече е достъпен онлайн. В епизода се включват и педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за захранването и профилактиката на детето.  

Д-р Литвиненко коментира, че последният триместър от първата година е финалният акорд от грубото двигателно развитие на детето, но не всички минават през фазата „пълзене“. „Тревожно е, ако в края на първата годинка или началото на втората, детето не е усвоило седенето“, казва той. По думите му, в тази възраст то трябва първо да започне да задържа своята тежест, най-често хванато за друг предмет. Според него някои деца успяват да проходят тогава, като в това се разбират първите самостоятелни крачки. Притеснително е, ако до този период детето не направи поне една-две такъв тип крачки.  

Кърмачетата на 11-месечна възраст често пъти вече са утроили теглото си и нарастват с около 2-3 см на ръст. Развитието продължава и започват да ходят с опора. По думите на д-р Андрей Гончаров те могат правят 20-30 крачки с помощта на родителите си. Според педиатъра стимулацията от страна на родителя трябва да продължава, като е уместна употреба на книжки и звукови материали, чрез които детето да научава цветове, животни и звуците, които те произнасят. В тази възраст започват по-целенасочена игра, а децата изпълняват по-просто команди от типа на „ела тук“ или „помахай с ръка“. Те разпознават и тесния семеен кръг, но започват да се плашат от непознати. Могат да се заиграват с другите деца, стават по-социални, но без да има особен говорен контакт с тях. Периодите на сън и бодърстване са поравно, около 12 часа, като някои имат една следобедна дрямка, а други две на ден.  

През 11-тия месец се включват разнообразни месни продукти, но не бива да се забравя рибата, според д-р Мила Байчева. „Текстурите и пасирането на храната стават на по-големи парчета, в зависимост от толеранса на кърмачето, за да може да свиква с процесите на сдъвкване, по-добро преглъщане и разнообразяване на хранителния режим“, казва още тя. По думите ѝ количествата постепенно се увеличават и могат да стигнат до 200-250 гр. на хранене. Според съветите ѝ млечното хранене може да се ограничи до веднъж на ден. В тази възраст трябва да се включат обработени ядки, защото могат да се толерират по-добре в този период на захранване и да предотвратят възникване на евентуална алергия. При рискови групи, това трябва да се извършва под наблюдение на специалист. 

Препоръчват се още ситно настъргани пресни плодове като десерт или втора закуска. Храната трябва да се приготвя чрез варене, задушаване или печене. Трябва да се избягват пържени храни, газирани или не безалкохолни напитки, чипсове, вафли и снаксове, защото имат високи съдържание на мазнини, сол и други вредни съставки. 

Продължава се профилактиката с витамин D по една капка или около 400 единици. Не се налага прилагане на други лекарствени или хранителни добавки.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023 г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала Ние сме семейство на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата..

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София