Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

гр. София, 14 май 2024 г.
Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

• Над 220 млн. лв. са общите инвестиции на компанията в региона

• Над 800 са заетите във веригата в Южен Централен регион

• Близо 40 млн. лв. е изкупената селскостопанска продукция от Kaufland България 

Селскостопанска продукция за близо 40 млн. лв е изкупила Kaufland България само за миналата година от Южен централен регион, в който влизат областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Карлово. В този регион живеят и работят над 60% от българските производители на плодове и зеленчуци, с които компанията има Договори за предварително изкупуване на селскостопанска продукция. 18 са фермерите от Южен централен регион, които доставят плодове и зеленчуци в хипермаркетите на най-голямата търговска верига у нас. Това съобщи Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България, по време на представянето на резултатите от проучването за „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България с акцент Южен централен регион“, изготвено от Института за пазарна икономика по поръчка на Сдружението за модерна търговия.

„За нас в Kaufland България Южен централен регион е изключително важен. Тук преди 17 г. - през 2006 г., ние отворихме първия си хипермаркет в гр. Пловдив. Тук, в с. Стряма е и нашата Логистична база, която е най-голямата в България и една от най-големите на Балканите. Нашите общи инвестиции в региона надхвърлят 220 млн. лв., като едновременно с това сме един от най-големите работодатели с наети над 800 служители“, подчерта Иван Чернев.

Освен логистичната база в с. Стряма, в този регион Kaufland България има 10 филиала - пет в Пловдив и по един в Пазарджик, Кърджали, Хасково, Карлово и Димитровград. Само за изминалта година компанията е подпомогнала местните икономики, като е изплатила общо 13.8 мил. лв. местни данъци и такси.

Като лидер в модерната търговия Kaufland България има силен социален ангажимент в региона, реализирайки редица проекти, свързани с околната среда, подкрепа на културата, образованието и грижата за децата. 

През изминалта година Kaufland инсталира в Пловдив два автомата за обратно събиране на опаковки от PET бутилки и кенове, като част от пилотния проект, с който компанията се превърна в първата верига хипермаркети, които поставят такива машини в част от филиалите си. Само за една година във всичките 5 филиала (в София, Пловдив и Варна) са събрани близо 10 млн. броя опаковки, половината, от които са от Пловдив. Тяхното количество се равнява на близо 200 т. пластмаса, които са предадени за рециклиране.

Като част от стратегията на компанията за устойчивото развитие на планетата ни, през есента на 2023 г. над 200 човека от екипа на Kaufland България се включиха в мащабна инициатива за премахване на пластмасата от бреговете на р. Стряма. В рамките на почистването бяха събрани близо 2 т. пластмаса и пластмасови отпадъци, които също бяха предадени за рециклиране.

Повече от 10 години Kaufland България е и партньор на националната инициатива „Книги за смет“, която цели да насърчи отговорно поведение по отношение на разделното събиране на пластмасови отпадъци. През 2023 г. в рамките на кампанията са събрани и последващо рециклирани над 12 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над 12 000 книги. Пловдив и Карлово са градове от турнето на кампанията с изключителна активност.

„Зеленият ритейлър“ насърчава и електромобилността у нас, като от 2017 г. започва да разполага зарядни станции на паркингите на свои филиали. Към момента веригата разполага със 17 станции, като в Югозападния централен регион са 2 от тях. Общата инвестиция е близо 200 000 лв., а до края на годината Kaufland планира да изгради нова зарядна станция във филиала в Кърджали. 

Като част от проектите, насочени към подрекпа и популяризиране на българските култура и образование в региона, компанията показва най-новото българско кино в кампанията си Автокино@Kaufland. Тя се реализира  на паркингите на филиалите в Пловдив, Карлово, Хасково и Кърджали, а прожекциите в тези градове са посещавани от стотици зрители.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София