Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

гр. София, 23 април 2024 г.
Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК
Грохотът на топящи се ледници е сред най-впечатляващите звуци, записани от Марина Великова по време на 32-рата българска антарктическа експедиция

Шумът на движещи се айсберги и грохотът на падащи блокове лед в тишината на океана – това са част от автентичните звуци, които жителите и гостите на София могат да чуят за първи път по време на интерактивната фотоизложба „Ледовете на Антарктика“, разположена на пешеходния мост на НДК до 5 май. Неин автор е артистът Марина Великова, участник в завършилата само преди месец 32-ра българска антарктическа експедиция. Освен звуците, които са достъпни за всички посетители на изложбата чрез QR код, в нея са събрани 60 фотографии от Ледения континент, които представят природата и живота на българските учени по време на пребиваването им там тази зима. Експозицията се организира с подкрепата на Kaufland България, стратегически партньор на българските антарктически експедиции.

Откриването на фотоизложбата в Деня на Земята носи силно символично значение, чрез което авторът допълнително повдига важни за обществото въпроси, свързани с климатичните промени, опазването на околната среда и биоразнообразието.

„Фотографиите, които представям в тази изложба, разкриват красотата на Антарктика, нейната сурова природа и мощ, но и нейната уязвимост. С тях се опитвам да насоча вниманието на обществото към климатичните проблеми, към опазване чистотата на природата и на водата, към факта, че те са в риск и ние хората допринасяме сериозно за това с нашата дейност.  Ще се радвам, ако публиката има сетива да види картините и чуе звуците от един съвършен в естествената си красота свят. Апелирам да се замислим как всеки от нас може да помогне с действията си, за да ги опазим чисти, такива, каквито са, за да съхраним нашата планета за нас и за идните поколения!“ – подчертава авторът на изложбата Марина Великова. 

Интерактивната фотоизложба е първата част от иновативен авторски проект, който за първи път комбинира фотография, музика и изобразително изкуство, посветени на Ледения континент - „Антарктика в нови измерения“. Останалите два компонента от него ще бъдат представени на широката аудитория до края на годината.

„Пренасянето в Антарктика, с помощта освен на фотографиите и на звуците, записани от Марина, е приятен и достъпен начин да се представи един дълбок размисъл за природата и влиянието, което хората имат над нея“ – подчерта по време на отркиването зам.-кметът по култура в Столична община Яна Генова.

„Благодаря на Марина и на всички, замесени в това тази изложба да стане факт. По особено вълуващ начин представя красотата на Ледения континент и ни напомня, че трябва да пазим света, в който живеем, защото друга планета нямаме“ – каза на свой ред и доайенът на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев.

„Борбата с климатичните промени е сред основните приоритети в политиката на Kaufland за устойчиво развитие. Подкрепата ни за Българския антарктически институт и участниците в експедициите е стратегическа и е насочена към търсене на реални решения за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне и човешката дейност в глобален аспект. Звуците от изложбата ни помагат да се пренесем още по-пълноценно на Антарктида, да си представим този необикновен свят и да се замислим за това колко крехко и свързано е всичко и как ежедневието на всеки един от нас намира своето отражение върху света, в който живеем“, подчертава Кремена Георгиева,  мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

Kaufland България e стратегически партньор на Българския антарктически институт от 2022 г., в контекста на стратегията си за климата. Компанията обезпечава нуждата от хранителни и нехранителни стоки, както на участниците в експедициите, така и на екипажа на българския научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, чрез който се реализира логистиката им. С помощта си компанията осъществява директна подкрепа на повече от 15 научни изследвания в областта на климата. 

Това е втората публична фотоизложба, посветена на красотата на Антарктида, която се реализира с подкрепата на Kaufland България, давайки възможност на широката общественост да се докосне до Ледения континент и значението, което екосистемата там има за климата на Земята.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София