„Книги за смет“ започва от 20 април в Благоевград с нова инициатива и регламент

гр. София, 12 април 2024 г.
„Книги за смет“ започва от 20 април в Благоевград с нова инициатива и регламент

Над 120 тона рециклирана пластмаса и раздадени книги за стойност над 1  млн.  лв отбелязват в инициативата от началото й през 2012 г.

Дванадесет години след първото си издание в София, най-голямата национална еко-инициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, започва новото си издание в страната. Кампанията, която ще премина през 10 български града, обявява началото и на нов дългосрочен проект, посветен на кирилицата – „Буквите, които ни свързват”. Под това мото всяка година една буква от азбуката ще бъде представена под формата на специално издание. Така участващите в кампанията ще имат възможност да колекционират и съберат цялата азбука през следващите години. От началото на инициативата в България са рециклирани над 120 тона пластмаса и са раздадени книги на стойност над 1 млн. лв. 

Регламентът на „Книги за смет“ също се променя. Всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна една книга по избор. Независимо от количеството пластмаса над единия килограм, книгата остава една за всеки. Участващите ще могат да получат само по едно издание. Тъй като в кампанията често участват цели семейства, това означава, че за да получи всеки член на семейството книга, всеки един ще трябва да предаде по един килограм или повече, и всички да бъдат заедно на предаването на отпадъците. Събраните пластмасови отпадъци ще бъдат рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от самото й създаване. 

Кампанията обявява за първи път едновременно датите както за пролетното, така и за есенното си издание. 

Ето кои са градовете-участници през 2024 г.:

 • 20 април – Благоевград
  19 май – Русе
  25 май – Пловдив
  26 май – Бургас
  2 юни – Карлово и Казанлък
  8 юни – Варна
  09 юни – Шумен
  22 септември – Велико Търново
  29 септември – София

Кампанията ще се проведе от 10 до 13 ч. във всеки град, като съвсем скоро ще бъдат обявени и точните локациите на магазините Kaufland, където ще се провежда инициатиата. Най-голямата търговска верига в България  подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-американска кредитна банка, Община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив. 

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете във фейсбук страницата FB/knigizasmet.

За CredoBonum:
Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:
Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

 

 

 

 

 

 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София