Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

гр. София, 29 април 2024 г.
Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland
  • Кутия за храна от мицел и опаковка за месни изделия от семена и биоразградим целофан, са идеите на отборите-победители по казус, поставен от ритейлъра
  • Първият българин, стъпил на дъното на ледник в Антарктика - инж. Цветан Паров, вдъхнови младежите с разказ за изследванията си на о. Ливингстън

Над 100 младежи на възраст до 25 години търсиха решения на екологични и социални казуси в седмия семестър на програмата за иновации и предприемачество PandaLabs , посветен на „Бъдещето на природата“.  В двата хакатона по темите „Устойчив начин на живот“ и „Иновации за човека от природата“ участниците разработваха устойчиви бизнес продукти и услуги, заимствани от природата. В помощ на младите изследователи се притекоха учени, бизнес лидери и предприемачи. Програмата се реализира за поредна година с подкрепата на Kaufland България.

Сред финалните проекти са биоразградими опаковки за храна от мицел, бамбук, семена и восък. Наред с тях сред номинираните за мастърклас са проекти за озеленяване, компостиране и намаляване на въглеродния отпечатък. Всички креативни идеи ще се състезават за стартово финансиране от 7000 лв. на идеята си.

По време на втория хакатон „Иновации за човека от природата“ младежите имаха възможност да се срещнат с първият българин, стъпил на дъното на антарктически ледник – инж. Цветан Паров. Той представи изследването си в рамките на 32-рата българска антарктическа експедиция, като постави фокус върху поведението на ледниците в контекста на климатичните промени. Пред младежите той подчерта крехкия баланс във вътрешността на ледника и ги призова да не спират да търсят устойчиви бизнес решения, които да спомогнат за намаляване на човешкото влияние върху природата.

Финалисти от хакатон „Устойчив начин на живот“:

  • Отбор „ПНВ-БиоТоп“ с идея за изграждане на релакс зона в междублоково пространство с кафене, библиотека и растения, които намаляват въглеродния отпечатък в градовете;
  • Отбор „Зелена калинка“ с услуга за озеленяване на междублоковите пространства и изграждане на компостери и соларни беседки;
  • Отбор „БИЛКА“ с приложение, в което можем да видим какъв тип застрашена територия приближаваме, да получаваме интересни факти за териториите и видовете в тях, както и ценна информация за опазването им.

Отбор „ПНВ-БиоТоп“ и отбор „Зелена калинка“ ще продължат участието си в семестър „Бъдещето на природата“, като се включат в мастър клас през май.

Финалисти от хакатон „Иновации за човека от природата“:

  • Отбор „Honeyland“ с идея за биоразградима кутия за съхранение на храна от мицел;
  • Отбор „Зелени вълнения“ с биоразградима опаковка за месни изделия, съставена от семена и целофан;
  • Отбор „GreenHorizon“ с биоразградими опаковки от бамбук;
  • Отбор „Еко приятели“ с екологична биоразградима кутия от соев восък, заместваща пластмасовите опаковки в супермаркетите.

Във всеки хакатон  PandaLabs участниците разполагат с два дни за работа над своите решения. За да стигнат до финала, идеите на отборите трябва да отговорят на няколко критерия – да решават съществуващ екологичен проблем и същевременно да бъдат иновативни, приложими и изпълними. За първи път всички отбори финалисти в хакатон „Иновации за човека от природата“ избраха да търсят решение за намаляване на употребата на пластмаса в ритейл сектора върху казус, който беше предоставен от Kaufland България.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места, като приносът й към икономиката е 1.63 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За WWF България
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София