Kaufland България е първият ритейлър, който сертифицира качеството на хляба и печива на пекарната си

гр. София, 2 феврари 2024 г.
Kaufland България е първият ритейлър, който сертифицира качеството на хляба и печива на пекарната си

4-степенен контрол от TÜV NORD България гарантира качеството на 11 от най-търсените продукти от пекарната на веригата

11 от артикулите от пекарната на Kaufland България получиха печат за качество от независимия институт за сертификация на хранителни стоки – TÜV NORD България. Официалното връчване на отличието протече в рамките на публичната дискусия „Нека  поговорим за качеството на храната“, която ритейлърът провежда за втора поредна година. Конкретната среща беше посветена на качеството на хляба и хлебните изделия, а участие в нея взеха и специалисти по качеството и технология на хляба. Модератор на дискусията беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството, Биляна Гавазова. 

С поредния сертификат за качество компанията продължава да се утвърждава като единствената хранителна верига, която гарантира качеството на продукцията си чрез реномирани международни одити. Селекцията от сертифицирани продукти включва някои от най-продаваните артикули от пекарната на Kaufland  - различни видове хляб,  тестени изделия и закуски. За да заслужат отличието, продуктите преминават през 4-степенен контрол на качеството, който включва изследвания в независими акредитирани лаборатории, посещение в хипермаркетите от тайни клиенти, изненадващи посещения при производителите и проверка за съответствие със заложените спецификации на продуктите. 

„Като лидер на пазара, през чийто магазини седмично преминават над 1 млн. клиенти, ние ясно осъзнаваме отговорността, която носим към тях, и затова непрекъснато увеличаваме гаранциите за качество, включително и чрез сертификация на ключови продукти и процеси. Не веднъж сме казвали, че инвестицията в качествен контрол и сертифициране на асортимента е инвестиция в доверието на нашите клиенти. С новия сертификат ТÜV NORD искаме отново да уверим нашите клиенти в качеството на продуктите, които избират от нашата Пекарна“, подчерта по време на събитието Иван Чернев, изпълнителен директор на Kaufland България. 

„Сертификатите на ТÜV NORD удостоверяват, че процесите и продуктите, които носят нашия печат, отговарят на най-високите международни стандарти за качество и безопасност на храните. Одитирането и издаването на сертификат TÜV е дълъг, сложен и много прецизен процес, който включва детайлни проверки на артикулите в 4 ключови направления, включително лабораторни анализи, проверки на състава на сертифицираните артикули, проверки с тайни клиенти и изненадващи проверки при производителите. Те дават гаранция за постоянство в качеството и безопасността на продуктите. Kaufland България е единственият ритейлър, който доказва чрез фокусирана сертификация качеството на работата и продуктите си и поставя високи стандарти в сектора на  търговията", подчерта Стоян Йотов, управляващ директор на TÜV NORD България.

През последните две години Kaufland България защити успешно няколко ключови сертификата за качество, сред които гаранция за качество и спазване на процесите на каймата и мляното месо от собствените марки на ритейлъра – „Брей!“ и „Шеф Месар“ от TÜV AUSTRIA. Пет от пакетираните месни продукти от собствената българска марка на ритейлъра - „Брей!“ също преминаха успешно детайлен одит и получиха сертификат за качество TÜV NORD, a през 2022 г. витрината с обслужване в хипермаркета в столичния квартал „Банишора“ заслужи също отличие за спазването на процеси и се превърна в първата в света TÜV сертифицирана магазинна витрина. Kомпанията сертифицира и част от ключовите дейности, извършвани в Логистичния център на веригата, които обезпечават избора и съхранението на храни от основни стокови групи. 

Какъв хляб и тестени изделия предпочита българинът?

Българинът все още предпочита да консумира класически хляб по традиционни рецепти. Най-търсеният хляб е „Добруджа“, но расте интересът към нови вкусове и различни видове хляб. Търсенето му е целогодишно, а през 2023 г. се е повишил интересът към пакетирания хляб с 12%. За изминалата година ритейлърът е реализирал на пазара над 64 млн. броя хляб, в това число пакетиран и прясно изпечен. Чувствително се е повишил и интересът към прясно изпечените артикули, предлагани на пекарната на Kaufland – с близо 20%. Данните на ритейлъра показват, че потребителите имат висока удовлетвореност от  асортимента на пекарна  - 90%, а клиентите имат все по-голям интерес към донътите и закуските, предлагани от веригата. Най-търсените артикули са кроасанът с масло, баничката със сирене и извара и бялата багета, следвани от хляба със семена. От донътите най-предпочитан е с шоколад. Баницата се търси целогодишно, но с най-голям пик около празниците.  За да отговори на търсенето на клиентите, ритейлърът  предлага на своята пекарна богато разнообразие от изделия с натурални съставки като квас, малц, ръжено брашно и протеинови съставки, както и продукти с печат „clean label”, които не включват ГМО, хидрогенирани мазнини и изкуствени добавки. 

Какви характеристики има качественият хляб?

„Качественият хляб е произведен от качествени житни култури. Най-важно за потребителите, когато избират хляб, е да разнообразяват менюто, защото в различните видове хляб има различни хранителни вещества, важни за правилната функция на организма“, отбеляза д-р инж. Илиана Лазова-Борисова от Селскостопанската академия по време на дискусията. Тя отбеляза, че хлябовете със семена имат високо съдържание на растителен протеин, а тези потребители, които нямат здравословна необходимост да консумират безглутенов хляб, не е препоръчително да го консумират постоянно, защото организмът им привиква и губи способността си да обработва житни култури. 

Високи технологии и многостепенен контрол на процесите гарантират качество на пекарната

Kaufland България прилага високи стандарти при изпълнение на всички процеси при печенето на място. „Хлябът и печивата се пекат в специално създадени за целта конвектомати по индивидуални програми за всеки продукт. Правят се пробни изпичания преди включването на артикулите в асортимента. Това гарантира постоянство при вкуса и степента на изпичане. А всеки хипермаркет следва разработен план, съобразен с потребителското търсене в него. Това гарантира от една страна, че тестените изделия ще бъдат прясно изпечени през целия ден, а от друга страна свежда до минимум хранителните отпадъци“, сподели Радослав Куртев, ръководител направление „Свежи храни и собствени марки“. На пекарните се спазва висока хигиена какво отвън, така и отвътре. Витрините и работното място на служителите в пекарна се почистват ежедневно, а персоналът минава задължителни обучения за спазването на всички процеси. За улеснението на клиента на пекарната има и рециклируеми опаковки за еднократна употреба и удобно щипки за взимане на тестените изделия. Единствено в Kaufland може да бъде намерена специална торбичка за хляб за многократна употреба, направена от рециклиран полиестер. 

Ангажиментът на Kaufland България за обезпечаване качеството на предлаганите стоки и услуги е част от философията на компанията. През изминалата година ритейлърът е инвестирал на 1 млн. лв. в тестването на качеството. 

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София