Търсенето на цитрусови плодове се е повишило с 20% през 2023 г.

гр. София, 11 януари 2024 г.
Търсенето на цитрусови плодове се е повишило с 20% през 2023 г.

Портокалите остават най-предпочитани сред цитрусовите плодове в Kaufland  

Всички цитруси минават през строг контрол, преди да достигнат рафтовете на магазините на най-голямата търговска верига и са придружени със сертификат за качество

Търсенето на цитрусови плодове се е повишило с 20% през 2023 г., в сравнение с 2022 г. Това показват данните на най-голямата ритейл верига у нас - Kaufland България. В топ 3 на най-предпочитаните цитруси в Kaufland на първо място са портокалите, следвани от мандарината и лимонът. 

Разнообразието от цитрусови плодове в Kaufland България включва както познатите портокал, мандарина, грейпфрут и лимон, така и сравнително нови и нетрадиционни предложения като суити, лимети (лайм) и помело. Освен тях веригата включва в асортимента си и лимони и портокали, чиито кори могат да бъдат използвани за приготвяне на различни видове десерти и ястия. 

Многостепенен контрол гарантира качеството на плодовете и зеленчуците, предлагани в Kaufland. В Централния склад на веригата се извършват ежедневни проверки на цитрусите, които включват проверка за размер (калибър), захарно съдържание, цвят и вкус. При портокалите се измерва допълнително и съдържанието на сок, а при мандарините дали се белят лесно. Анализи в независими лаборатории проверят плодовете и за остатъци от пестициди. Допълнително веригата изисква наличие на сертификат за качество от производителите. 

Цитрусовите плодове са в центъра на новия епизод от поредицата „За качеството с Биляна Гавазова“. Разнообразието в Kaufland е голямо, особено в този сезон. Журналистът се среща с експертите от веригата, които извършват ежедневно качествен контрол и запознава зрителите отблизо с процеса по окачествяване. Според стандартите на ритейлъра, топ цитрусите – портокалите, трябва да имат минимум 12% захарност, но тестовете показват, че те могат да достигнат и до 17,7%, което гарантира на клиентите сладък вкус.

Цитрусите се внасят у нас от тропични и субтропични райони – основно Гърция и Турция, както и от Италия и Испания, а помелото се внася от Китай. Сезонът им продължава от октомври до март, а голяма част от популярните артикули - като портокали и лимони - могат да бъдат намерени целогодишно в хипермаркетите на Kaufland.

За разнообразните начини за съхранение и използване на цитрусите, както и още полезна информация за цитрусите, можете да гледате новият епизод от поредицата „За качеството с Биляна Гавазова“. За още информация за свежия асортимент на Kaufland, както и за строгия контрол който ритейлърт прилага, можете да научите от плейлиста на рубриката в YouTube канала на Kaufland.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София