Kaufland увеличава капацитета на станциите си за рециклиране в София и Варна

гр. София, 15 януари 2024 г.
Kaufland увеличава капацитета на станциите си за рециклиране в София и Варна

Над 300 000 лв. са получили клиентите на веригата от предаваните в автоматите опаковки

Над 131 т. е предадената за рециклиране суровина за първите 9 месеца

Kaufland разшири капацитета на автоматите си за обратно приемане на опаковки от пластмасови бутилки и кенове в два от хипермаркетите си в София („Крива река“) и Варна („Бриз“). Действието е резултат на огромния интерес на потребителите към станциите за рециклиране на веригата и подкрепя усилията за подобряване качеството на живот на хората. От откриването на инсталациите досега клиентите на ритейлъра са върнали над 6,5 млн. опаковки за рециклиране, което възлиза на обща стойност от над 131 тона последващо преработена суровина. Общата изплатена депозитна сума надвишава 300 000 лв. Инвестицията на компанията в разширението на автоматите е на обща стойност от 115 000 лв. 

„Резултатите от първите 9 месеца категорично показват огромния интерес на нашите клиенти към автоматите ни за обратно връщане на PET бутилки и кенове. Най-голям е той във Варна, където предадените в един магазин опаковки се доближават до броя опаковки, върнати в двата ни магазина в Пловдив. Успехът доказва, че обществото ни проявява осъзнатост за въвеждане на депозитна система за събиране на рециклируеми опаковки и опазване на околната среда, и ние ще продължим да реализираме тази практика в хипермаркетите на Kaufland България.“, коментира  Иван Чернев, главен изпълнителен директор в Kaufland България.

Kaufland България е първата верига хипермаркети, която откри пилотен проект за обратно събиране на опаковки от PET и алуминиеви кенове през пролетта на 2023. Станциите за рециклиране на Kaufland са разположени в пет хипермаркета на компанията – по два в София (“Филип Аврамов“ №3 и бул. „Ген. Тотлебен“ №36) и Пловдив (бул. „Цариградско шосе“ № 94 и ул. „Брезовско шосе“ №127) и един във Варна (град Варна,  ул. „Д-р Петър Скорчев“ №2). В тях срещу всяка върната PET* бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки. 

Събраните бутилки и алуминиеви кенове регулярно се предават за последващо рециклиране на партньорите на Kaufland в проекта. Полученият от пластмасата и алуминий материал ще се използва за производството на нови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

С тази допълнителна инвестиция, компанията продължава устойчивия процес по въвеждане на съвременни екологични технологии, с което работи за по-чиста среда заедно със своите клиенти и всички заинтересовани страни.

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: kaufland.bg/recycle.

Проектът се реализира като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.

---

*PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София