Детокс с банани за здраве и дълголетие

гр. София, 23 януари 2024 г.
 Детокс с банани за здраве и дълголетие

Бананите са сред Топ 10 на най-продаваните артикули в Kaufland 

Търсенето на банани се е повишило с 10% през 2023 г. спрямо предходната

Бананите са сред най-предпочитаните плодове от българите, като дори изпреварват по популярност традиционните за нашите географски ширини ябълки. Това показват данните за потребителските предпочитания на най-голямата търговска верига у нас Kaufland България. През последната една година интересът към този плод нараства с 10%, като особено изразен е той около коледните и великденските празници.

По данни на ритейлъра, бананите са масово предпочитан плод, като най-често клиентските предпочитания са той да бъде добре узрял. Според специалистите „Свежест“ на веригата, в зависимост от стадия на зрялост, бананите съдържат повече фибри или повече захари. „С напредване на процеса на зреене, фибрите в бананите се превръщат в захари. Затова, в зависимост от вкуса и целите на консумацията, добре е това да се има предвид“, каза Цветомира Палашева, експерт „Качество плодове и зеленчуци“ в Kaufland България. Плодовете са ценен източник на витамини и антиоксиданти, което ги прави подходящ продукт в периоди на детокс или при специален хранителен режим.

За да увеличим срока, в който бананите са свежи и вкусни, те трябва да се съхраняват правилно след покупка. „Бананите трябва да се извадят от найлоновата торбичка от магазина и да не се мият. Често срещана грешка е поставянето им в хладилник. Правилното им съхранение е на стайна температура и отделени от останалите плодове. Препоръчително е също така дръжките им да бъдат увити във фолио“, коментира още Божидар Манчев, търговец „Плодове и зеленчуци“ в Kaufland България.

Темата за качеството на бананите е във фокуса и на новия епизод от поредицата „За качеството с Биляна Гавазова“. За още полезни съвети и информация затова колко дълъг е пътят им от растението до магазинната мрежа можете да гледате в новия епизод от рубриката

Любопитен факт от практиката на специалистите от ритейлъра е отговорът на въпроса от коя страна се бели бананът. „Проучвания показват, че западноевропейците го белят откъм дръжката, а източноевропейците откъм върха. Правилен и грешен отговор обаче няма“, категорични са специалистите.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София