Българите даряват най-много за здраве, отчита анкета сред клиентите на Kaufland

гр. София, 1 декември 2023 г.
Българите даряват най-много за здраве, отчита анкета сред клиентите на Kaufland

Най-големият ритейлър у нас се допита до своите клиенти по време на инициативата “Щедрия вторник”

Хората даряват най-много за деца в нужда, лица с увреждания и здравни каузи. Това показаха резултатите от анкета за дарителството, която Kaufland проведе по време на инициативата „Щедрия вторник“. Тя се проведе на 28 ноември в три от столичните хипермаркети на ритейлъра. От тази година най-голямата търговска верига е генерален партньор за България на Фондация BCausе в популяризирането на „Щедрия вторник“ у нас. Целта на кампанията е да повиши интереса към дарителството чрез личен пример, популяризиране на кампании и нови възможности за бизнеса, които обединяват благотворителните организации и местните общности в подкрепа на важни за обществото благотворителни каузи.

На следващо място сред мотивите за дарителство хората нареждат образователните организации, а почти с равен брой гласове са каузите за защита на околната среда и развитие на общностите, което говори за разнообразните интереси на хората, които се спряха пред стената на #ЩедрияВторник. Общо 365 души участваха в допитването, проведено от анкетьори, по темите за дарителство, доброта и доброволчество.  Повече от половината участници - 203 души посочват, че през 2023 са правили дарения, а 1/3 от респондентите отчитат, че са били доброволци. Над половината от анкетираните са се включвали в кампаниите на Kaufland с Българския червен кръст  (БЧК) и DMS. 

„Данните от проучването потвърждават нашите наблюдения, свързани с това, че клиентите ни са готови да даряват и го правят. Ние традиционно ги каним да участват в дарителски кампании около най-големите празници – Коледа и Великден. Само за последната година клиентите ни събраха над 80 000 лв. в помощ на DMS кампаниите, чрез кампанията ни „ДАРИ“ и в подкрепа на инициативата „Топъл обяд“ на БЧК.“, коментира резултатите Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

В свободен разговор клиентите посочиха имената на общо 42 благотворителни организации или кампании, които работят в различни сфери както в България, така и в чужбина. Най-добре познати от тях са Уницеф, Българска Коледа и БЧК. Сред споменатите организации попадат още SOS Детски селища, Капачки за бъдеще, Фондация "Подай ръка" и Фондация "4 лапи", които Kaufland също подкрепя. 

„В деня на Щедрия вторник тази година успяхме на живо да разговаряме с хора от различни възрасти, за които помагането и дарителството са важна част от живота. Отговорите им на въпросите от нашата анкета потвърждават, че хората откликват на различни каузи, близки до техните сърца и откритата комуникация с дарители и общности се отплаща с добро име и подкрепа“, каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause. 

Kaufland България е един от най-големите корпоративни дарители у нас. През последните години веригата реализира множество дарителски инициативи в областта на околната среда, в подкрепа на местните общности, за образователни и културни инициативи, както и за такива, насочени към развитието на българските производители. Компанията реализира годишно над 30 активни кампании, част от които в партньорства с представители на държавни и местни институции, учебни заведения и представители на НПО сектора.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 

служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места, като приносът й към икономиката е 1.63 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За Фондация BCause
Фондация BCause е дарителска организация, която работи за развитие на дарителството и социалните инвестиции и е българският партньор на #ЩедриятВторник.

Организацията популяризира и подкрепя дарителски каузи, като предлага лесни и удобни начини за даряване. #ЩедриятВторник е един от специалните проекти на фондацията за информиране и вдъхновяване на дарителството и благотворителността.

Всяка година Фондация BCause помага на близо 400 кампании да набират средства за социалните си цели чрез платформата за изпращане на дарителски SMS-и и онлайн дарения DMS 17777, дарителската онлайн платформа Platformata.bg и системата за месечно дарителство „по ведомост“.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София