Пешеходният мост на НДК е домакин на фотоизложба за Антарктида по повод началото на новата българска експедиция до Ледения континент

гр. София, 4 ноември 2023 г.
Пешеходният мост на НДК е домакин на фотоизложба за Антарктида по повод началото на новата българска експедиция до Ледения континент

Експозицията е по инициатива на Kaufland и може да бъде видяна до 14 ноември 

Фотоизложбата „Заедно на Антарктида“ може да бъде видяна до 14 ноември на Пешеходния мост на НДК (Мостът на влюбените) по инициатива на Kaufland България. Изложбата се организира в партньорство с Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания по повод началото на новата 32-а Българска антарктическа експедиция.

Експозицията включва над 50 фотографии на участници в българските полярни експедиции. Снимките ще пренесат гостите и жителите на София на Ледения континент, за да ги потопят в неговата красота и да им покажат част от всекидневието на българските  изследователи на Антарктида.

„Самото заглавие на изложбата казва много. На Антарктида не можем без да сме заедно, без да сме екип от хора, които помагат България да е там, да се вее българското знаме, да бъдем уважавана полярна нация, а не просто малка държава в Югоизточния край на Европа. На Антарктида или отиваш веднъж и не се връщаш повече, или отиваш и се влюбваш. Радвам се, че Kaufland се влюби в нашата кауза и продължава да помага включително и за да направим заедно тази изложба от снимки, правени на Антарктида с много любов.“, каза на откриването на изложбата проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции.

Kaufland България подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции с цел да подпомогне усилията на българските учени в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени. За първи път компанията подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на военния научно-изследователски кораб, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида.

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите. 

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София