Над 50 палети с продукти от Kaufland потеглят днес от Варна към Антарктида

гр. София, 8 ноември 2023 г.
Над 50 палети с продукти от Kaufland потеглят днес от Варна към Антарктида

За поредна година компанията е партньор на Българска антарктическа експедиция за търсене на устойчиви решения за климата

• До 14 ноември на Пешеходния мост на НДК може да бъде видяна изложба по повод началото на новата българска полярна експедиция

Kaufland България дари над 30 тона хранителни и нехранителни продукти на 32-рата Българска антарктическа експедиция, за да обезпечи за поредна година нуждите на учените и екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) по пътя до Антарктида и за престоя там. 

НИК 421 отплава днес от Морска гара Варна за българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. За втори път на борда „се качва“ и Kaufland в контекста на ангажимента, който ритейлърът има за подкрепа на полярните ни изследователи.  

Над 50 палети с нехранителни стоки и продукти от всички основни хранителни категории бяха подготвени през миналата седмица в Централния склад на Kaufland в село Стряма и специално доставени във Варна, за да бъдат дарени на експедицията. Така за поредна година най-голямата търговска верига ще подпомогне усилията на българските учени в търсене на устойчиви решения за борба с климатичните промени. 

В рамките на тази експедиция родните изследователи ще работят по десет научни проекта. Плаването до Антарктида и престоят в района на българската база ще продължи около пет месеца - от днес до началото на април 2024 година. Основната задача на кораба за това плаване е да пренесе конструкцията на новата лаборатория за българските учени на Антарктида. Тази година благодарение на НИК 421 те ще имат възможност да правят проучвания не само на остров Ливингстън, но и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови.

За първи път Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида в края на 2022 г. за историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, която Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ реализираха съвместно. В рамките й за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на остров Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничество, с който компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. 

В рамките на партньорството и по повод началото на новата българска експедиция Kaufland инициира фотоизложбата „Заедно на Антарктида“, която може да бъде видяна до 14 ноември на Пешеходния мост на НДК (Мостът на влюбените). Експозицията включва над 50 фотографии на участници в българските полярни експедиции, които разкриват красотата на Ледения континент и показват част от всекидневието на българските  изследователи на Антарктида.

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 65 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София