Kaufland България и Cinelibri препълниха кино „Одеон“ с почитатели на Антарктида

гр. София, 13 октомври 2023 г.
Kaufland България и Cinelibri препълниха кино „Одеон“ с почитатели на Антарктида

Инициативата „Кино с кауза“ представи премиерно на голям екран филма „Да бъдеш Христо Пимпирев“

Премиерата на голям екран на документалния филм „Да бъдеш Христо Пимпирев“ събра десетки почитатели и съмишленици на именития български полярен изследовател в кино „Одеон“. Събитието беше организирано от Kaufland България в рамките на кино-литературния фестивал Cinelibri. Сценарист и автор на филма е журналистът Мария Чернева от БНТ – участник в няколко поредни експедиции до българската научно-изследователска база на о. Ливингстън. 

С автентичния си разказ, богат подбор на участници и уникални архивни кадри, филмът описва нелекия път на българския учен до Леденения континент и пресъздава емоцията от първите експедиции до о. Ливингстън. По време на премиерата проф. Пимпирев представи и своята последна книга „Антарктическия стопаджия”, писана в съавторство с Иглика Трифонова. 

„Щастлив съм, че Kaufland и Cinelibri събраха толкова много приятели и съмишленици на антарктическата идея. Днес с нас са някои от най-близките ми и верни другари, с които буквално поставихме основите на българското присъствие на Ледения континент, когато там нямаше нищо. С някои от тях с голи ръце започнахме изграждането на базата, за да може днес тя да бъде дом на десетки български изследователи и ние, българите, да се нареждаме достойно до големите нации“, каза преди началото на филма проф. Христо Пимпирев.

„Ако ме питате как се разказва за Христо Пимпирев – веднага ще кажа – не е лесно. Той има страшно много пластове, много качества. Задачата беше амбициозна. Исках да видя какво му е различното на този човек, каква е материята на един изследовател, какво го движи и какво го прави толкова устойчив години наред да се бори за тази кауза, а това е трудно да се събере в един час“, коментира преди премиерата Мария Чернева.

„За втора година Kaufland България партнира на Българската антарктическа експедиция и мога да ви уверя, че това е може би най-вълнуващият и най-емоционалният проект, както за мен, така и за всеки един от моите колеги. Черпим вдъхновение и сила от упоритостта и целеустремеността на проф. Пимпирев и дълбоко се възхищаваме на това, което правят учените ни на Ледения континент. Вярваме, че всяко усилие за изследване на това невероятно място е инвестиция в бъдещето на нашите деца и предстои да разгръщаме партньорството си с тях в контекста на климатичните промени.“, подчерта на свой ред инициаторът на събитието – изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев.

Cinelibri e първият кино-литературен фестивал в България и тази година е неговото девето издание, което тече от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Под мотото "Метаморфози" фестивалната селекция представя повече от 60 кинозаглавия с отличия от Кан, Венеция, Берлин, Торонто и други престижни фестивали.

Kaufland е партньор на събитието и на панорамата „Кино с кауза“, в която се излъчват филми, ангажирани с наболели проблеми на нашето съвремие. Подкрепата на ритейлъра за събитието е в контекста на ангажимента на компанията да подпомага българските полярни експедиции

За първи път Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на 2022 г. дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб. Kaufland обезпечи с хранителни продукти екипажа на кораба, както и учените за престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига подпомогна усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида. 

През май 2023 г. изпълнителният директор на Kaufland Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество. С него компанията пое ангажимент дългосрочно да подкрепя българските полярни експедиции. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки Kaufland заяви готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите. 

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 64 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София