Бебетo на 4 месеца – нови стъпки и преживявания

гр. София, 21 септември 2023 г.
Бебетo на 4 месеца – нови стъпки и преживявания

Видеото, посветено на четвъртия месец на бебето, разказва в детайли за бурното развитие на децата през този период

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на четвъртия месец на бебето и разказва в детайли за следващите стъпки и преживявания на децата и родителите през този период. За важните етапи в развитието на бебето експертни съвети дават педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, а доц. Йорданка Узунова разказва подробно за задължителните ваксини през този период.

Бебетата на четири месеца продължават своето бурно развитие, като надават средно около 600 грама месечно и около 2-3 сантиметра във височина. Този период е изключително важен за тяхното физическо и емоционално развитие. В четвъртия месец от живота си, бебетата реагират по-активно на различни стимули от външната среда. Децата вече могат да издават различни звуци. Важна стъпка в развитието е отпадането на хватателния рефлекс, което ги прави по-способни в хващането на предмети и играта с разнообразни играчки. През този месец, кърмачетата вече могат сами да задържат главата си изправена и да правят успешни опити да се обръщат. За да осигурят безопасността им, родителите следва да помагат на децата си в този процес. 

Храненето при бебетата в четвъртия месец продължава да бъде шест пъти на ден, на всеки три часа. В този период родителите могат внимателно да започнат да въвеждат захранваща храна. В зависимост от индивидуалното развитие и готовност на детето видът и времето за въвеждане на твърда храна може да е различно. Важно е родителите да се консултират с педиатър или специалист по хранене, преди да започнат процеса на захранване. 

По отношение на дневния режим на детето, периодите на сън и бодърстване са относително равни, с около 12-13 часа сън и 11-12 часа бодърстване. Дневният сън  обикновено е два, до три пъти в денонощието, а нощният сън става по-консолидиран, с продължителност около осем часа. 

„През четвъртия месец от детската възраст, бебетата трябва да получат три ваксинации, сред които е задължителната по българския имунизационен календар трета доза на 6-валентната ваксина. През този месец трябва да се поставят и втората доза на пневмококовата ваксина и третата доза на ротавирусната ваксина. Поставянето на тези ваксини е от съществено значение за здравето на децата“ – споделя доц. Йорданка Узунова.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства. 

За Kaufland България:
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 900 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София