Над 10% от хипермаркетите на Kaufland вече са оборудвани с фотоволтаици

гр. София, 01 юни 2023 г.
Над 10% от хипермаркетите на Kaufland вече са оборудвани с фотоволтаици

От днес в експлоатация е седмият фотоволтаик на компанията, разположен на обекта й в Горубляне

Фотоволтаичната инсталация на покрива на „зеления“ хипермаркет на Kaufland в квартал “Горубляне” е в експлоатация от днес. Това е седмото такова съоръжение, което компанията разполага на свои обекти. До края на годината е планирано изграждането на още две инсталации.

Към момента вече над 10 на сто от хипермаркетите на Kaufland са оборудвани с фотоволтаици като част от ангажимента на веригата за повишаване на енергийната ефективност и ограничаване на негативното въздействие върху климата.

Съоръжението в „Горубляне“ ще произвежда около 190 000 kWh годишно и ще намалява годишното електропотребление на хипермаркета с около 15%. Очакванията са това да доведе до спестяване на още около 100 тона СО2 емисии годишно.

Хипермаркетът на Каuflаnd в квартал „Гopyблянe“ e първият „зелен“ хипермаркет нa ритейлъра. Магазинът е изграден по най-актуалните cтaндapти зa екологично и eнepгийнo ефективно строителство. Хипермакетът ce зaxpaнвa cъc 100% „зeлeнa“ енергия и e oбopyдвaн c peдицa щaдящи околнaтa cpeдa cиcтeми, включително LED осветление и хладилни витрини с нискоемисионни хладилни агенти.

Като резултат от „зелената“ си политика, Kaufland България е спестила близо 4000 тона CO₂ емисии за 2022 година. През тази година ритейлърът ще продължи да инвестира приоритетно за реализация на своята климатична стратегия и да работи за намаляване на въглеродния си отпечатък.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София