Kaufland: Българската къдрава маруля е най-предпочитана от всички зелени салати

гр. София, 28 юни 2023 г.
  • Четири български производителя обезпечават целогодишната необходимост на ритейлъра от листния зеленчук.
  • Веригата проверява салатите с 12-точков контрол.
     

Българската къдрава маруля „Брей!“ е най-предпочитаният артикул от клиентите на Kaufland от категорията на листните салати. На второ място е айсбергът, а третото място държи миксът от бейби салати. Това показват данните на най-големия ритейлър по отношение на предпочитанията на клиентите им към листните салати. Къдравата маруля е годишен артикул на рафтовете на веригата и интересът към нея е постоянен. За производството на къдрава маруля „Брей!“ ритейлърът си партнира с четирима български производители. 

„За марката „Брей!“ имаме завишени изисквания към всеки един доставчик. Той трябва да е сертифициран по GLOBAL G.A.P. Това е международен сертификат, който гарантира, че доставчиците отговарят на определи изисквания. Тези изисквания гарантират качество от зрънцето до готовата продукция при нас", споделя Цветомира Палашева, експерт „Качество Плодове и зеленчуци“, Централен склад на Kaufland, с. Стряма.

Заедно с производителите, ритейлърът извършва подбор на най-добрите и подходящи сортове и семена още преди сеитба. Проследява процесите и условията на отглеждане и съхранение на продукцията и осъществява контрол върху продукцията, още преди тя да бъде събрана и изпратена към логистичния ни център. 

12 са елементите на качествен контрол на плодовете и зеленчуците, прилагани от Kaufland. Ритейлърът извършва всекидневни проверки в съответствие с изискванията на веригата за свежест, качество, цялост, здравина, чистота и аромат, грамаж/диаметър, коректност на етикета – клас, произход, марка, сорт; ежемесечни тестове за пестициди; температурен контрол и др.

Към края на миналата година ритейлърът добави към acopтимeнтa на собствената си марка „Брей!“ 10 пpecни плoдoвe и зeлeнчyци c гapaнтиpaн бългapcки пpoизxoд, пpoизвeждани при изключително строг контрол за качество, сред които е и къдравата маруля. Плaнoвeтe на Kaufland зa 2023 г. ca дa yдвoи бpoя им.

Качественият контрол на зелената салата е темата на втория епизод от съвместната рубрика на Kaufland и дългогодишния журналист и експерт по темите за качеството на храните – Биляна Гавазова. В него тя посещава централния склад на Kaufland България, където експертите по качеството на плодовете и зеленчуците ежедневно осъществяват качествен контрол на продукцията, преди тя да поеме своя път към магазините на веригата. Качеството на зелената салата се разпознава по 5 основни критерия:

  • свеж външен вид;
  • пънчето на зеленaта салата трябва да бъде бяло, защото потъмняването показва, че е имала по-дълъг контакт с въздуха след отрязването й;
  • зелената салата трябва да е чиста от вредители;
  • да няма прораствания на стеблото, които показват, че е стара;
  • добър вкус.

Видеото от поредицата дава много полезна и практична информация за съхранението на зелените салати. Цялото видео може да видите тук.

Съвместният видеопроект на Kaufland и Биляна Гавазова, известна със своята експертиза по темите за качеството на стоки и услуги, предоставя практическа информация на потребителите. Те ще получават полезна информация как да разпознават качествената храна, както и хитри съвети за съхранението и употребата на съответните продукти. 

Видеопоредицата, която носи името „За качеството с Биляна Гавазова“, се излъчва всеки вторник в YouTube канала на ритейлъра. 

За Kaufland България:  

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София