Kaufland ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции

гр. София, 13 май 2023 г.
Kaufland ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции

Изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничеството

Kaufland България ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции с цел да подпомогне усилията на българските учени в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени. Изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество.

За първи път Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на миналата година дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб, а Kaufland стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида. С подписването на меморандума Kaufland се ангажира да продължи тази подкрепа за българския полярен кораб и за антарктическата ни база в следващите три години. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки компанията заявява готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите.

„За първи път, откакто организираме експедициите, имаме толкова голям корпоративен партньор и такъв сериозен ангажимент за обезпечаване на нуждите ни от хранителни продукти“, каза при подписването на меморандума проф. Христо Пимпирев. Той подчерта, че 31-вата антарктическа експедиция е доказала, че България е морска нация и е дала много допълнителни възможности в работата на нашите учени заради факта, че са разполагали с кораб под национален флаг на Ледения континент.

„Изменението на климата не е въпрос за бъдещето, а проблем, който трябва да решаваме в момента. Като компания имаме дългосрочни цели в борбата с климатичните промени. Затова и подкрепата ни за българските учени, които работят по темата, следва да бъде дългосрочна и ще продължим заедно с тях да се връщаме на Антарктида, където вероятно е решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени“, коментира от своя страна главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София