Сладолед от тиквени семки и електрически компостер сред идеите - финалисти от хакатона, подкрепен от Kaufland

гр. София, 04 май 2023 г.

Глобалната програма за иновации „Panda Labs” на WWF се осъществява у нас за втора поредна година с подкрепата на „зеления“ ритейлър

От 1 май клиентите Kaufland България в цялата страна ще могат да намират целогодишно в магазинната мрежа над 100 продукта от марката уреди за ремонт и градина PARKSIDE. Разнообразието от артикули обхваща широк асортимент – от отвертки и гаечни ключове до електрически винтоверти, прободни триони и аксесоари за тях. Всеки уред PARKSIDE се отличава с високо качество, изгодна цена и издръжливост. Предлаганият асортимент може да се намери както в постоянния асортимент, така и в седмичните предложения на Kaufland, от където могат да се закупят и още електроинструменти, градинска техника и работно облекло на марката.

„Бъдещето на хранителните отпадъци“ беше темата на втория хакатон от пролетния семестър на Panda Labs - глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира за поредна година с подкрепата на Kaufland България.

В рамките на три дни 12 отбора от ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години, изучаващи природни науки, математика и технологии, разработваха решения, насочени към намаляване на хранителните отпадъци по цялата верига на производство. Ограничаването на екологичните и социални последици от този феномен също беше във фокуса на младежите. След дълга и оспорвана дискусия журито, в което се включи и Владимир Симеонов от „Управление на веригата на доставки“ в Kaufland, излъчи победителите:
-    Отбор RED – с идея за сладолед от тиквени семки и слънчогледов отпадък с високо съдържание на протеини;
-    Отбор Tres Compadres – с разработка на модулен електрически компостер за домашна употреба, позволяващ бързото превръщане на хранителни отпадъци от бита в обогатена почва или течен тор;
-    Отбор Chilling Lava – с предложение за биоразградима алтернатива на опаковъчни материали за алкохолни и парфюмни изделия от висок клас и висококачествена бяла техника, изработена от мицел.

Първите два отбора продължават към мастърклас, който ще се проведе през юни и ще даде възможност на класиралите се да получат допълнителна експертна подкрепа за реализирането на своите идеи от предприемачи и бизнес лидери. Победители ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лв., с помощта на което да направят следващите стъпки в осъществяването на своята бизнес идея.

Семестър „Бъдещето на храната“ се изпълнява с подкрепата на WWF Global Food Practice. В това направление от работата си международната природозащитна организация се фокусира върху устойчивите хранителни системи, намаляването на хранителните отпадъци и справянето с ефектите от селското стопанство и рибарството върху околната среда. Участниците научиха повече за това от Саманта Кени, старши програмен сътрудник по хранителните загуби и отпадъци във WWF-USA, както и от Мелоди Мело-Рийк от WWF Филипини, която представи приложението SoilMate – услуга за намаляване на хранителните отпадъци чрез компостиране в домакинства и бизнес обекти.

Panda Labs се осъществява с подкрепата на Kaufland България  от самия старт на проекта през 2022 г. Целта на програмата е да идентифицира следващото поколение изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на инициативата като част от ангажимента си да въвлича активно подрастващите към по-устойчив и по-екологосъобразен и здравословен начин на живот.

Повече за програмата, можете да намерите тук.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София