Пролетното турне на „Книги за смет“ продължава във Враца и Велико Търново на паркинги на Kaufland

гр. София, 11 май 2023 г.
Пролетното турне на „Книги за смет“ продължава във Враца и Велико Търново на паркинги на Kaufland

Размени пластмасовите си отпадъци за книги този уикенд

Тази събота и неделя (13 и 14 май) жители и гости на градовете Враца и Велико Търново могат да се включат в екологичната инициатива ”Книги за смет“, ще разменят своите пластмасови отпадъци за книги на паркинга на хипермаркет Kaufland във Враца (ул. „Оборище“ 7) или на паркинга на филиала на веригата във Велико Търново (ул. „Краков“ 2Б).

Събитията са част от най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - „Книги за смет“, в която всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland подкрепя каузвата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

„Зеленият“ ритейлър ще бъде домакин на тазгодишното издание на инициативата в шест града – Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. Пролетното турне стартира на 29 април в градовете Карлово и Казанлък. Последният трети уикенд от първата част на кампанията ще се проведе на следните дати и в следните градове:

27 май, събота:
Шумен: паркинг на Kaufland Шумен Тракия на бул. „Симеон Велики“ 28.

28 май, неделя:
Варна: паркинг на Kaufland Варна Одесос на ул. „Девня“ 24.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас.

Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.

За CredoBonum:
Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:
Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София