Kaufland получи европейско отличие за устойчивите си политики

гр. София, 25 април 2023 г.
Kaufland получи европейско отличие за устойчивите си политики

Енергийният мениджър на компанията спечели награда за най-добър ментор на енергийните скаути, които се обучават като част от инициативата Young Energy Europе

Kaufland България спечели една награда и още две номинации сред над 30 компании, които са част от Young Energy Europе – проект на Германо-Българската индустриално-търговска камара в рамките на Европейската инициатива за опазване на климата. Целта на инициативата е да подобри мерките за опазване на климата, като обучи млади специалисти от различни области като енергийни скаути, които да следят и намалят енергопотреблението в компаниите си.

Иво Василев, енергиен мениджър в Kaufland, беше отличен като най-добър ментор за петте години на Young Energy Europе в България. Компанията получи и номинации в категория „Най-добър отбор“ и в категория „Най-активна компания“ благодарение на приноса и на друг член от екипа на веригата – Владислав Върбанов, който също се нареди сред отличените участници в проекта.

„През 2023 г. ще продължим да инвестираме приоритетно в енергийна ефективност, без да спираме да работим и за намаляване на емисиите на нас и нашите клиенти“, каза при връчването на сертификатите Иво Василев. Той припомни, че 10 на сто от хипермаркетите на веригата вече имат на покривите си фотоволтаици за собствени нужди, като годишното им производство на ток се равнява на разхода на един магазин за година. „Kaufland България е спестила 6,5 милиона kWh електроенергия за 2022 г., което се равнява на потреблението на пет магазина на година.“, каза още Василев.

В последните години Kaufland България развива амбициозна климатична стратегия, като в резултат на нея, всяка година намалява потреблението си на електроенергия средно с 2%. През 2022 г. компанията намалява и обемът на въглеродните си емисии с близо 4000 тона. От началото на 2022 г. ритейлърът преминава на изцяло 100% „зелена“ енергия и LED осветление във всичките си хипермаркети и въвежда поетапна подмяна на хладилното оборудване с нискоемисионно.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София