Близо 40 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за разделно събиране на Kaufland само за две седмици

гр. София, 13 април 2023 г.

Интересът към пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковките нараства ежедневно

Близо 40 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за разделно събиране на Kaufland за две седмици от началото на пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковките. От 28 март в хипермаркети на веригата в София, Пловдив и Варна са разположени станции за рециклиране, в които срещу всяка върната за рециклиране опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

„Интересът на клиентите към автоматите постепенно расте. През първата седмица от старта отчетохме над 11 000 броя върнати кенове и бутилки за всички обекти, а през втората седмица от проекта върнатите опаковки вече са над 28 000 броя.“, съобщи финансовият директор на Kaufland Иван Георгиев на събитие за медиите днес в Пловдив, на което бяха отчетени първи резултати от началото на пилотния проект.

„Поздравления и благодарности към Kaufland за тази инициатива, която ни напомня, че трябва да пазим града си чист. Основна задача на Община Пловдив е да подкрепя всички усилия по този въпрос и да създава условия да се развиват подобни инициативи. Това е един стимул, който съм твърдо убеден, че ще има резултат и е наше задължение това да се умножи многократно в обществото“, заяви зам.-кметът по екология към Община Пловдив Анести Тимчев.

„Този проект на Kaufland ще помогне за формиране на екологични нагласи сред обществото. Добавената стойност, която дава това съоръжение, е много важна. Нещата се случват, когато има устойчив бизнес модел“, добави Костадин Димитров, кмет на район Тракия в Пловдив.

„Гордея се, че добрите практики от Германия реално вече са включени в нашето ежедневие. Прекрасен пилотен проект, който показва как идеите, които вече са реализирани, тук могат много бързо да функционират. Това също е и един прекрасен пример за кръгова икономика. Ще идвам редовно да връщам моите пластмасови и ауминиеви опаковки в хипермаркетите на Kaufland в града“, сподели д-р Мариана Чолакова, почетен консул на ФР Германия в Пловдив.

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пилотният проект за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март едновременно от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за рециклиране има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.

---

* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:

 

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук:

www.kaufland.bg/recycle 

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София