Kaufland въведе в експлоатация две нови фотоволтаични инсталации

гр. София, 14 март 2023 г.
Kaufland въведе в експлоатация две нови фотоволтаични инсталации

Общият брой на съоръженията във веригата е вече шест

Kaufland България въведе в експлоатация две нови фотоволтаични инсталации за производство на електрическа енергия от началото на март, с което общият брой на съоръженията, разположени по покривите на хипермаркетите, вече е шест. Двата обекта, на които са инсталирани фотоволтаиците, са в Петрич и в столичния квартал „Младост“ 4. До края на годината лидерът в ритейла планира да пусне в експлоатация още три фотоволтаични инсталации.

Общата мощност на двете нови съоръжения е 420 kWp, което се равнява на електрическата мощност на един среден по големина магазин на веригата. Екологичната иновация е част от цялостната стратегия на компанията за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от дейността й.

„Като резултат от нашата „зелена“ политика, Kaufland България е спестила близо 4000 тона CO₂ емисии за 2022 година. През настоящата година ще продължим да инвестираме в изграждането на още нови фотоволтаични инсталации и технологии в нашите хипермаркети, за да намалим допълнително нашия въглеродния отпечатък. Всяка нова фотоволтаична инсталация спестява годишно близо 110 тона CO₂ емисии и намалява годишното електропотребление на хипермаркета с около 20%“, коментира Иво Василев, eнергиен мениджър на Каuflаnd България.

Всяка година Kaufland намалява потреблението си на електроенергия средно с 2%. Компанията постига този резултат чрез последователни мерки за енергийна ефективност, сред които е и преминаването на изцяло LED осветление във всички хипермаркети, с което се постига около 30% икономия на енергия за осветление, цялостна подмяна на хладилното оборудване с безопасен за околната среда хладилен агент и много други.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София