Kaufland инсталира нови пет фотоволтаични инсталации до края на 2023 година

гр. София, 16 февруари 2023 г.
Kaufland инсталира нови пет фотоволтаични инсталации до края на 2023 година

Kaufland България ще има пет нови фотоволтаични инсталации до края на 2023 година, с което общият брой на съоръженията, разположени по покривите на хипермаркетите ще достигне 9. Два милиона киловатчаса годишно е общата електроенергия, която ще бъде произвеждана от тях и ще се реализира изцяло за собствените нужди на магазините. Екологичната иновация е част от цялостната стратегия на компанията за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от дейността й. В резултат от целенасочените усилия Kaufland България е спестила близо 4000 тона CO₂ емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година. През 2023 г. компанията ще продължи да инвестира в технологии, иновации и проекти за „озеленяване“ на своите магазини и намаляване на въглеродния отпечатък.

Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Иван Чернев по време на бизнес форума „Заедно за по-малко CO₂ емисии“, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Лидерът в модерната търговия подкрепя събитието, което се реализира под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Всяка година Kaufland намалява потреблението на електроенергия средно с 2%. Компанията постига този резултат чрез имплементиране на различни мерки, сред които е и преминаването на изцяло LED осветление във всичките си хипермаркети. Друга мярка е подмяната на хладилното оборудване с такова, което щади околната среда. Kaufland планира да продължи и с разполагането на фотоволтаични инсталации за собствени нужди. Към момента веригата експлоатира четири такива - на хипермаркетите си в Дупница, в старозагорския квартал „Бедечка“, в ж.к. „Изгрев“ в Бургас и в ж.к. „Бриз“ във Варна. До края на месеца Kaufland ще има две нови фотоволтаични инсталации – на хипермаркетите си в София Младост Околовръстен път и в Петрич, а до края на 2023 г. още три нови. Всяка от тях произвежда около 20% от необходимата енергия за работата на един магазин за година.

Форумът „Заедно за по-малко CO₂ емисии“ се фокусира върху добри „зелени“ практики в България за редуциране на въглеродните емисии, иновативни решения за устойчива бизнес и градска среда, предлагани от институции и компании, както и ролята и постиженията на научните центрове за осъществяване на „зелената“ трансформация.  В събитието се включиха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Германия Ирене Планк и заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. В рамките на форума бяха представени и възможностите, които предлага Министерството на иновациите и растежа за стимулиране на българския бизнес в процеса на преминаване към въглеродно-неутрална икономика.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София