Kaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

гр. София, 19 януари 2023 г.
Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

Месото е сред храните, които присъстват традиционно на трапезата на всяко българско семейство. Знаем ли обаче как да различим прясното и качествено месо, за да сме сигурни, че ще приготвим вкусно любимите ни рецепти? Отговорът на този върос даде проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив в първото издание от серията публични дискусии "Да поговорим за качеството на храната" на Kaufland България. Най-големият ритейлър в България, през чийто хипермаркети минават седмично над 1 млн. клиенти, стартира обществен разговор за компонентите на качествената храна, включително за търсенето, очакванията и нагласите на българите.

Когато един потребител първоначално дава своята оценка на даден хранителен продукт, той най-напред се доверява на външен вид, цвят, консистенция, структура, мирис и вкус.

Затова проф. д-р Костадин Василев даде ценни съвети за това как всеки може да познае прясното и качествено месо. То има чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. Тази коричка има бледорозов или бледочервен цвят в зависимост от вида, възрастта и пола на животното, от което е добито месото. При разрез то не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия.

Проф. Василев разкри още, че цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен. Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо, за разлика от размразеното месо.

Качественото месо може да се разпознае и според цвета на тлъстинната тъкан. При едро преживнотите животни тя е с бял, жълтеникав или жълт цвят, твърда е и при стриване се троши и не лепне по пръстите. Свинската тлъстинна тъкан има бял, понякога бледо розов цвят и мека, еластична консистенция, докато при преживни животни тя е твърда и с бял цвят.

Проф. Василев уточни още, че при прясното месо костният мозък запълва цялата празнина на тръбните кости и е еластичен, с жълт цвят. Сухожилията са плътни и еластични, а ставните повърхности са гладки и блестящи. При сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София