Зеленият хипермаркет – Kaufland-Горубляне с поредна награда за устойчивост

гр. София, 23 декември 2022 г.
Зеленият хипермаркет – Kaufland-Горубляне с поредна награда за устойчивост

Най-новият хипермаркет на Kaufland България, който беше открит през септември месец в столичния квартал Горубляне, получи поредна награда за своята устойчивост.

След като беше обявен за победител в категория „Зелени сгради“ в престижния конкурс „Сграда на годината“, зеленият магазин на лидера в ритейла беше отличен и в категория „Околна среда“ на наградите „Социално отговорен стратегически мениджмънт“ на Министерството на труда и социалната политика. Те се връчват за втора поредна година и имат за цел да популяризират добрите примери в корпоративната социална отговорност и да насърчат повече компании да се ангажират със социални каузи, които повишават качеството на живот и подпомагат социалното, икономическо и екологично устойчиво развитие на обществото.

Зеленият хипермаркет Kaufland-Горубляне получи първото си отличие още при откриването на обекта от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Заради инвестициите на компанията в зелени и устойчиви политики, Kaufland беше удостоен със специалната грамота за устойчиво развитие.

„От първата копка до първия клиент, нашият най-нов магазин пресъздава в цялост политиката за устойчивост, която Kaufland България реализира през последните години. В него са имплементирани широка гама от иновации, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък, повишаване на енергийната ефективност и намаляване на пластмасата за еднократна употреба“, отбеляза при получаване на наградата мениджър „Корпоративни комуникации и CSR“ в Kaufland България – Кремена Георгиева.

Магазинът в Горубляне е първият „зелен“ хипермаркет на веригата, изграден изцяло според най-актуалните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство. Оборудван е с редица щадящи околната среда системи. Обектът се захранва със 100% „зелена“ енергия, а цялото осветление е LED базирано. Хипермаркетът има иновативна климатична система, която се захранва с остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения и не използва фосилни горива. Хладилната инсталация на обекта се захранва с нискоемисионен хладилен агент. Всички витрини са затворени с вратички – мярка, която допълнително намалява въглеродните емисии със 180 т CO2 годишно. На покрива му предстои да бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% от собствените годишни нужди на хипермаркета. В допълнение на това, повече от 6 000 м² от площта на имота, върху който е построен Kaufland Горубляне, са превърнати в парк. В него са засадени различни видове дървета и храсти, като изборът им е съобразен с тяхната способност да абсорбират по-големи количества въглероден диоксид. Това решение влияе пряко върху редукция на топлинните острови на града и намалява влиянието на автомобилния трафик по бул. „Самоковско шосе“.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 600 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София