Panda Labs и Kaufland България търсят лидерите на бъдещето

гр. София, 18 октомври 2022 г.
Panda Labs и Kaufland България търсят лидерите на бъдещето

За поредна година Kaufland застава рамо до рамо с Panda Labs  в търсене на лидерите на утрешния ден, които ще помогнат на страната ни и на света в справянето с големите социални и екологични предизвикателства. Panda Labs е  глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество и с подкрепата на Kaufland България тя започна своето второ издание у нас.

В Panda Labs младежи на възраст от 15 до 25 години създават вдъхновяващи решения за преодоляване на сериозни екологични и социални предизвикателства. Целта на програмата е да открие следващото поколение талантливи и мотивирани изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми.

Panda Labs II ще продължи до средата на 2023 година и ще включва два семестъра. Набирането на кандидати за първия от тях - "Бъдещето на градовете и селата", приключва на 20 октомври. Стартът на втория семестър – "Бъдещето на храната", ще бъде през март следващата година.

Всеки семестър започва с обявяване на неговата тема и с период за кандидатстване. Участниците могат да кандидатстват индивидуално или в отбор. Одобрените кандидати се включват в интензивни двудневни хакатони. По време на тях отборите създават решения по предварително зададени казуси. Най-добре представилите се в хакатоните продължават в мастър класове. Там те доразвиват своите бизнес решения с помощта на ментори, ангажирани с различни устойчиви и "зелени" теми - предприемачи, бизнес лидери, учени, експерти. Победителите в Panda Labs получават награда – стартов капитал и/или непарична награда за развитието на устойчивата си бизнес идея. Повече за програмата, можете да намерите тук.

Panda Labs се осъществява в България с подкрепата на фондация "Америка за България" и на Kaufland България. "Зеленият" ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година в контекста на своята концепция за устойчиво развитие и като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.

В първото издание на програмата участваха над 240 младежи, избрани сред 800 кандидати. В семестър "Бъдещето на отпадъците" спечели идея за отопление чрез еко капсули от кафе, както и предложение за мобилни приложения, стимулиращи рециклирането на отпадъци. В семестър "Бъдещето на храната" победи идея за биопестицид от коприва, чесън и други.

Победител в третия семестър "Бъдещето на електромобилността" стана идея за конвертиране на стари автомобили в електрическа услуга за споделено пътуване.

Kaufland България участва активно в първото издание на програмата. Във всеки хакатон: с лекции и реални бизнес казуси. В мастър класовете: със своя опит за решаване на конкретни проблеми. Компанията посрещна младежите и в своя административен офис и магазини, за да ги срещне с експерти и екипи, които работят по теми, свързани с програмата.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото "Действията носят промяната" се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София