Музейко влиза в хипермаркетите на Kaufland в Стара Загора

гр. София, 28 октомври 2022 г.
Музейко влиза в хипермаркетите на Kaufland в Стара Загора

Интерактивни образователни инсталации, посветени на отговорното потребление на ресурсите, посрещат жителите и гостите на Стара Загора в хипермаркетите на Kaufland в града. Те са домакин на пътуващата експозиция #ЗаеднодействайСМузейко, създадена от детски научен център „Музейко“ в партньорство с Kaufland.

До края на януари следващата година  деца и родители ще имат възможност да разгледат инсталациите „Къде отиват играчките?“, „Осветление“, „Водата у дома“ и „Сортер за рециклиране“ и да научат любопитни факти за опазването на околната среда.

Модулът “Къде отиват играчките?“ акцентира върху това какво се случва с тях, ако не ги изхвърлим на правилното място. Целта на инсталацията е да предизвика размисъл за свръхпроизводството и употребата на играчки, с които се замърсяват океаните. Модулът може да бъде видян в хипермаркета на Kaufland на ул. „Стамо Пулев“ 2.

Модул “Осветление“, който в момента е изложен в Kaufland на ул. „Иван Вазов“ 2, мотивира спестяването на електрическа енергия и разказва как да се оптимизира осветлението, така че да не замърсяваме околната среда с крушки.

Двата модула от изложбата ще останат в Стара Загора до края на ноември. В началото на декември „Къде отиват играчките?“ и „Осветление“ ще отстъпят място на други два, които са част от изложбата – „Водата у дома“ и „Сортер за рециклиране“, и които ще останат в Стара Загора до края на януари 2023-та. Те „разказват“ защо е важно да рециклираме, как водата стига до чешмите, къде отива след това и как да я използваме отговорно.

#ЗаеднодействайСМузейко е първата образователна изложба на детски научен център Музейко, която беше открита извън неговата територия. Това се случи през юни миналата година, когато модулите на експозицията бяха разположени в хипермаркети на Kaufland в София. В продължение на шест месеца те се ротираха между различни обекти на компанията в столицата, след което се събраха за първи път на едно място – в Музейко. След като остана и там шест месеца, изложбата започна да пътува из цялата страната. Първата й спирка беше Пловдив. От октомври експозицията е в Стара Загора.

Проектът #ЗаеднодействайСМузейко е в партньорство с Kaufland България и с подкрепата на Екобулпак България АД,  Булекопак АД, Софийска вода – част от Групата Веолия. Освен образователната изложба, той включва също и онлайн платформа green.muzeiko.bg. Там деца и родители могат да се запознаят с основните теми на изложбата.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За Детски научен център Музейко: Музейко е най-големият детски научен център в Източна Европа. Създаден е през 2015 г. от фондация "Америка за България". Музейко обхваща интерактивно пространство от 3500 кв. м. с над 130 образователни игри, посветени на различните науки, инженерството, екологията, комуникациите и изкуствата, и Учебен корпус, който предлага специализирани научни и творчески ателиета. Музейко осмисля по увлекателен и лесен начин връзката между децата и знанието чрез съвременно пространство и прогресивна методология в поднасянето на учебния материал.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София