Даваш празна пластмасова бутилка, получаваш торбичка за зеленчуци

гр. София, 18 юли 2022 г.
Даваш празна пластмасова бутилка, получаваш торбичка за зеленчуци

Над 1 000 души получиха торбички за зеленчуци за многократна употреба, след като депозираха празните си пластмасови бутилки в специалната интерактивна инсталация RESet Plastic на Kaufland България, по време на първия градски фестивал "100 Стола" този уикенд. Торбичките заменят познатите найлонови пликчета за зеленчуци и с това спестяват по 200 гр. въглеродни емисии от всяко неизползвано пликче.

Лидерът в ритейла в България беше основен партньор на фестивала, който отбеляза трансформацията на запустялото досега пространство между Гьоте-институт и сградата на БАН в място за събития. Над 4000 гости проявиха интерес към четиридневния фестивал и се насладиха на богатата музикална и културна програма в центъра на града.

Подобряването на градската среда и опазването на околната среда са част от социалния ангажимент на Kaufland България, като компанията реализира множество проекти за подпомагане и развитие на общностите у нас. В рамките на фестивала, ритейлърът представи своята интерактивна RESet Plastic инсталация, която цели да напомни, че отговорността за опазването  на природата и за подобряване на средата, в която живеем зависи от всеки един от нас. Всеки гост на фестивала имаше възможност да се запознае с пътя на рециклирането и срещу върната пластмасова бутилка да получи многократна торбичка за плодове и зеленчуци.

Фестивалът "100 Стола - Будапеща №1" се проведе с подкрепата на Столична община и в партньорство с програмата "Нов европейски Баухаус" на Европейския съюз, Българската академия на науките, Kaufland България, Гьоте-институт България, #ПромениКартинката, Бюро Творческа Европа – България, Кока кола, Пойема колектив, Move.bg, Imp-Act Agency, Tatratea, bureau XII, billboard, Martiva Construction, NRJ Soft, PUNKT Workshop, Raynovski Architects. Партньор е също проектът "Квартална демокрация в градските общности" на Сдружение BG Бъди активен, който се изпълнява с подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и цели да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София