Kaufland България посрещна финалистите от третия семестър в Panda Labs – глобалната иновационна платформа на WWF

гр. София, 19 юли 2021 г.

На 18 юли в София Тех Парк, при спазване на всички мерки за сигурност, се проведе финалният етап от мастъркласа „Бъдещето на мобилността“, част от младежката програма на WWF България – Panda Labs – която Kaufland България подкрепя в ролята си на един от основните съмишленици на инициативата у нас. В третия мастърклас от програмата, който бе посветен на иновации в  начините за съвременно екологично придвижване, взеха участие  четири отбора от най-добрите „изобретатели“ - ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години. Те се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., с помощта на която ще създадат стартъп и реален прототип на своята идея в рамките на 2021.

Жури, в което и Kaufland България участва, определи отбора-победител с най-перспективен бизнес план, с който да превърне идеята си в успешен продукт или услуга. Победители са отбор „3 пъти за щастие“, които вече имат развит бизнес план и прототип. Тяхната идея е за разработване на предложение за конвертиране на стари автомобили в електрическа услуга за споделено пътуване.

На финалната права в състезанието останаха и отборите на V Формация – с идея за приложение, което да интегрира всички видове алтернативен транспорт; Easy Travel – с платформа за следене в реално време на транспортната мрежа и наличните алтернативни методи за придвижване и Driving Force – с приложение за транспортни алтернативи и информация за въглеродния отпечатък и зеления рейтинг на потребителите.

Преди да бъде определен крайният победител, в рамките на седмицата отборите преминаха през наситена програма от лекции по финанси, маркетинг, технологии за привличане на инвеститори и се срещнаха с представители на успешни бизнес компании. Ден преди финала Kaufland България посрещна четирите отбора-финалисти от мастъркласа в централния си офис, за да разкаже за своите действия за енергийна ефективност, мрежата от зарядни станции за електромобили и зелената си логистика.

Kaufland България припознава темите, които са обект на разработване  по програмата Panda Labs, в унисон със своята концепция за устойчиво развитие под мотото "Действията носят промяната". Корпоративната социална отговорност на Kaufland в България се прилага в последователни действия в различни области, сред които водещите са „Родина", „Хранене" и „Природа“ и именно с тях компанията обвързва тематичните проекти в Panda Labs на WWF.

Фокусът на Kaufland България върху включените от WWF теми в програмата Panda Labs не е от днес. В контекста на направление "Родина" компанията  развива партньорски отношения с български производители, работи активно с местните общности в различни дарителски инициативи и чрез доброволчество на служителите си. В контекста на направление "Хранене" компанията цели да насочи вниманието към активния начин на живот и да стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите. А в направление "Природа" Kaufland  работи със силен фокус върху енергийната ефективност на своята дейност и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба.

За Kaufland България:
Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 400 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София