Музейко влезе в Kaufland

гр. София, 10 юни 2021 г.
Музейко влезе в Kaufland

Знаете ли, че рециклирането на една стъклена бутилка спестява енергия, нужна за захранването на 100-ватова крушка? А един тон рециклирана хартия може да спаси живота на 17 дървета! И все пак, милиони тонове стъкло остават нерециклирани, а обемът изхвърлени пластмасови бутилки расте всеки ден. Отговорното потребление и опазването на околната среда са теми, които имат място не само в приоритетите на големите, но и в живота на най-малките.

Тази година Музейко заговаря родители и деца за осъзнатия подход към използването на ресурсите на планетата Земя. Детският научен център започва проект #ЗеленодействайСМузейко в партньорство с Kaufland България и с подкрепата на Екобулпак и Булекопак, Софийска вода – част от Групата Веолия, и Олимпус. Проектът включва образователна изложба с интерактивни модули в магазини на Kaufland в София, както и онлайн платформа green.muzeiko.bg

Музейко решава да акцентира върху темата за опазването на околната среда и отговорното потребление, след като проучване сред посетителите му показва очаквания за такава изложба. Затова от детския научен център се заемат с изработването на интерактивни модули, които да дадат на деца и родители възможност да проследят различни процеси как потребяваме ресурси и да се замислят за тяхното опазване. Модулите показват защо е важно да рециклираме, как да намалим количеството вода у дома, как да оптимизираме осветлението, така че крушките да замърсяват по-малко, какво се случва с играчките, след като ги изхвърлим, и в какво можем да превърнем старите вещи.

За да достигне каузата до повече деца и родители, от Музейко търсят съдействието на Kaufland. От 10 юни част от интерактивните инсталации вече са разположени в магазини на компанията в София и така за първи път изложба на детския научен център няма да бъде открита на негова територия. Нейните модули ще пътуват из различни локации, преди да се съберат в Музейко в края на годината. Каузата #ЗеленодействайСМузейко намира подкрепа и от Екобулпак и Булекопак, Софийска вода – част от Групата Веолия, и Олимпус. като всяка от компаниите се включва с експертиза в процеса по изработване на идейните концепции за различните модули.

Изложбата беше открита днес в хипермаркет Kaufland на столичния булевард "Ген. Тотлебен" №36, където посетителите могат да видят модула „Сортер за рециклиране“. В обекта на компанията в „Люлин“ на бул. Петър Дертлиев № 56 е разположен модулът „Осветление“, а в Kaufland Витоша на ул. „Тодор Каблешков“ № 3 е модулът „Водата у дома“. Предстои следващия месец да бъдат показани и модулите „Стари предмети с ново предназначение“ и „Къде отиват играчките?“. Преди да се съберат в Музейко в края на годината, петте модула ще се ротират между трите локации.

Кампанията ще бъде надградена с онлайн платформа green.muzeiko.bg. Тя ще запознае деца и родители с основните теми на изложбата и ще им предложи различни мисии, чрез които по забавен начин да се включат в най-голямото предизвикателство – да живеем в по-чиста природа.

За Kaufland България: Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 400 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София