Деветото издание на "Книги за смет" отчете над 13 тона пластмаса

гр. София, 17 юни 2021 г.
Деветото издание на "Книги за смет" отчете над 13 тона пластмаса

С равносметка от събрани над 13 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и раздадени почти 14 000 книги приключи деветото издание на кампанията "Книги за смет". С подкрепата на Kaufland България тази година екоинициативата се състоя в рекорден брой градове  - девет, и през май и юни посети Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, София, Бургас и Кюстендил.

По данни на организаторите събраното количество пластмаса за рециклиране е най-голямото от началото на инициативата през 2012 година досега, като резултатите по градове показват следното:
-    Плевен: 700 килограма;
-    Стара Загора: 1000 килограма;
-    Кюстендил: 1050 килограма;
-    Русе: 1100 килограма;
-    Варна: 1580 килограма;
-    Бургас: 1600 килограма;
-    Пловдив: 1790 килограма;
-    В. Търново: 2100 килограма;
-    София: 2200 килограма.

Събраните пластмасови отпадъци ще бъдат рециклирани, както от самото начало на кампанията, от „Екопак България“.

За трета поредна година Kaufland България е основен партньор и домакин на една от най-мащабните инициативи в Европа в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява и четенето, в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

„Книги за смет” се организира от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum. Партньори на кампанията са също Българо-американска кредитна банка, общинa Кюстендил, община Пловдив и община Велико Търново.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

За Kaufland България
 Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.

За Credo Bonum
Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За Smart BooksКампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011 година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София