За трета поредна година Kaufland България е основен партньор на една от най-мащабните екологични инициативи у нас "Книги за смет"

гр. София, 27 април 2021 г.
За трета поредна година Kaufland България е основен партньор на една от най-мащабните екологични инициативи у нас „Книги за смет”

За трета поредна година Kaufland България е основен партньор на "Книги за смет” – една най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето. Деветото поредно издание на инициативата ще се състои в девет български града в рамките на два уикенда през май и юни, като за първи път "Книги за смет“ ще бъде в толкова градове.

Добре познатият регламент на "Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Тази година сред разнообразието от книги ще бъдат включени и две детски заглавия от издателство "Ракета” -"На планина с деца“ и лимитиран брой от "Къде отива боклукът“, чийто партньор е Kaufland България.

Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа. При провеждането на кампанията ще бъдат изпълнени всички епидемиологични разпоредби, като участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги.

Кампанията ще се проведе на следните дати и локации:

15 май, събота:

-       Плевен: паркинг на Kaufland (ул. „Сан Стефано“ № 80)

-       Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. „Краков“ № 2Б)

-       Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. „Стамо Пулев“ № 2)

16 май, неделя:

-       Варна: паркинг на Kaufland (ул. „Девня“ № 24);

-       Русе: паркинг на Kaufland (бул. „Липник“ № 8)

5 юни, събота:

-       Пловдив: паркинг на Kaufland (бул. „Пещерско шосе“ № 36)

-       София: паркинг на Kaufland (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинг на Kaufland (бул. „Ген. Тотлебен“ № 36)

6 юни, неделя:

-       Бургас: паркинг на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ № 8)

-       Кюстендил: паркинг на Kaufland (бул. „Македония“ № 10)

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в "Книги за смет" да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaulfand България се присъединява към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Традиционен партньор на събитието е "ЕКОПАК България", които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък от кампанията. Сред партньорите на "Книги за смет" са също Българо-американска кредитна банка, община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

От първото издание на "Книги за смет" през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

За Credo Bonum

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. и насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За Smart Books

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011 година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България

 Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София