Kaufland ще бъде домакин на арт инсталация за отговорното потребление и съхранение на храната

гр. София, 12 ноември 2020 г.

Арт инсталация „Сергия за хранителни отпадъци” ще бъде представена по време на тазседмичния фермерски пазар „Произведено във фермата“ с домакин Kaufland България. На 13 ноември (петък) от 11 до 18 часа на територията на хипермаркет Kaufland Крива река на бул. „Ген. Тотлебен“ 36 в София посетителите на фермерския пазар ще имат възможност да надградят знанията си за разумното и отговорно отношение към храната и намаляването на отпадъците.

Инсталацията „Сергия за хранителни отпадъци” представя по увлекателен начин проблема с хранителните отпадъци, проследявайки техния път от точката на покупка, през готвенето и съхранението й в домакинствата. Целта е проблемът за хранителните отпадъци да бъде осъзнат, като в същото време хората  получат знания и  умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата. Клиентите на Kaufland и посетителите на фермерския пазар ще получават наръчник с препоръки за пълноценното съхраняване и оползотворяване на храните, съвети за готвене, както и бележник за планиране на пазаруването.

Kaufland организира фермерския пазар в партньорство с фондация Биоселена с цел да подкрепя и стимулира малките производители в страната. Пазарът имаше своето първо издание на територията на хипермаркет Kaufland Крива река на 30 октомври, като се планира събитието да се превърне в традиционно и да бъде организирано два пъти месечно.

Темата на новото издание е ограничаването на хранителните отпадъци, като по данни, предоставени от Биоселена, в Европа годишно се изхвърлят близо 100 милиона тона храна, а в България – близо 670 хил. тона. Отговорното пазаруване и намаляването на хранителните отпадъци са приоритетни за Kaufland теми. Компанията традиционно прилага редица вътрешни процеси за ограничаването им, като една от мерките е намаляване на цените на хранителни продукти с изтичащ срок на годност и предлагането им специално обособени за целта места в хипермаркетите.  

Клиентите на Kaufland Крива река ще могат и след края на фермерския базар да видят  инсталацията „Сергия за хранителни отпадъци”. Тя е създадена в рамките на проект „Твоята храна“ - паневропейска инициатива за намаляване на хранителните отпадъци в домакинствата. С финансовата подкрепа на Европейския съюз „Твоята храна“ работи в шест държави, като в България дейностите се изпълняват от фондация Биоселена.

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители. През 2019 г. компанията разполага с 60  хипермаркета в 34 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София