В "МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов" АД във Велико Търново вече функционира респираторът, дарен от Kaufland и Lidl

гр. София, 17 юни 2020 г.

Американски микропроцесорен респиратор, модел CrossVent 3+, окомплектован с необходимото допълнително оборудване и консумативи, вече функционира в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезо" АД в гр. Велико Търново. Апаратът е монтиран и е на разположение на медицинския персонал в регионалната болница.

Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от Kaufland и Lidl, и са в процес на поетапно монтиране в 7 регионални болници в цялата страна - МБАЛ "Христо Ботев" АД, гр. Враца, "МБАЛ - Добрич" АД, гр. Добрич, МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" АД, гр. Кърджали, МБАЛ "Д-р Никола Василиев" АД, гр. Кюстендил, МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД, гр. Монтана, МБАЛ "Рахила Ангелова" АД, гр. Перник и МБАЛ "Св. Иван Рилски" АД, гр. Разград. Изборът на болниците е направен от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

"Благодарим за дарението на дихателния респиратор, направено от веригите Kaufland и Lidl. Това навременно дарение ще осигури допълнителни възможности при лечението на пациенти с нужда от дихателна реанимация, особено при транспортирането им между отделните структури на болницата и други лечебни заведения", заяви д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД, гр. Велико Търново.

Kaufland България и Лидл България дариха 300 000 лева за закупуването на 8-те дихателни апарата, предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании обединиха усилията си в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата вече е дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус.

За Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София