Kaufland България е основен партньор на първото лятно издание на кампанията „Книги за смет”

гр. София, 19 юни 2020 г.

Тя ще се състои на 27 юни във Велико Търново и в Бургас, а на 28 юни – във Варна

За втора поредна година Kaufland България ще бъде основен партньор и домакин на една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето - „Книги за смет”. След като нейното традиционно пролетно издание беше отложено заради извънредното положение в страната, за първи път кампанията ще се състои през лятото -  на 27 юни във Велико Търново и в Бургас, а на 28 юни – във Варна.

Всеки желаещ да се включи в „Книги за смет“ може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга и отстъпка за собствени марки продукти на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса. Във всеки град събитието ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,00 часа.

27 юни:

  • Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. „Краков“ 2Б);
  • Бургас: паркинг на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ 8) и пред Пантеона.

28 юни:

  • Варна: паркинг на Kaufland (ул. „Девня“ 24);

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби. Участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги. Носенето на маски е препоръчително, но няма да бъде задължително.

По регламент срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година сред творбите, от които участниците могат да избират, са книги, по които са направени филми: "Доктор Дулитъл", "Дивото зове", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Война на световете", "Министерство на времето", "Колекционерът на изгубени неща", "Ловът" и други.

По традиция организатори на кампанията са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Към тях за поредна година се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic* - стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

Партньори на предстоящото лятно издание на кампанията са също „Екопак България“, Българо-американска кредитна банка, общинa Бургас и община Велико Търново.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 70 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

За Kaufland

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 60 хипермаркета в 34 града в страната. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

*За Reset Plastic:

Групата Schwarz е една от най-големите международни компании за модерна търговия, в която влизат Kaufland и Lidl. Групата осъзнава своята отговорност към околната среда и предприема конкретни мерки. С REset Plastic Schwarz разработи всеобхватна международна стратегия в пет основни направления, които правят възможно реализирането на визията „По-малко пластмаса – затвoрен на цикъла на рециклиране“.

Петте основни принципа на стратегията REset Plastic са:

RЕduce: въздържаме се от ползването на пластмаса, където е възможно;

Redesign: проектираме и разработваме продукти, така че да могат да бъдат рециклирани;

Recycle: събираме, сортираме, рециклираме и затваряме цикъла на рециклиране;

Remove: помагаме за премахването на отпадъци от пластмасови отпадъци от околната среда;

Research: инвестираме в проучвания, разработване на иновативни решения и информираност за рециклирането.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София