Започна първото в България уиндсърф предизвикателство с кауза за по-чисто Черно море

София, 18 септември

С подкрепата на Kaufland България сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE поеха днес сутринта от Дуранкулак към Резово в първото в България морско предизвикателство с уиндсърф. След месеци подготовка и напрегнато очакване на благоприятна прогноза двамата млади ентусиасти започват своята експедиция рамо до рамо с компанията в името на обща кауза – "Черно море, свободно от пластмаса".

Феновете на уиндсърфа и поддръжниците на каузата на плаването могат да следят на живо как се движат сърфистите по трасето от 300 километра по вода. За най-запалените сред тях има игра, посветена на предизвикателството, в която един от участниците може да спечели уиндсърф курс от Илияна и Йоан.

С убедеността, че само действията носят промяната, Kaufland България подкрепя WIND2WIN CHALLENGE като следваща стъпка в борбата със замърсяването с пластмаса. Освен че ще насочи общественото внимание към проблема, каузата на предизвикателството ще има и конкретен принос. Сърфистите са придружавани от морски биолози, които ще изследват на място проби морска вода и ще картографират плаващи морски отпадъци по трасето, за да направят "снимка" на екологичното състояние на крайбрежните води по българското Черноморие. Очакванията са това да запълни пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци и да допринесе за адекватни мерки срещу пластмасата в Черно море.

Още през 2013 г. Kaufland изключи твърдите пластмасови микро частици при създаването и производството на собствените козметични, санитарни и хигиенни марки продукти. Компанията публично се ангажира до 2025 г. да намали с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които оперира, да подсигури на 100% рециклируемостта на пластмасовите опаковки на собствените марки продукти и до края на 2019 г. целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса.

От намаляването на пластмасата до използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за околната среда - компанията непрекъснато прилага мерки с конкретен принос в полза на обществото и природата.

Kaufland България е интегрирала в своите хипермаркети иновативни решения в областта на енергоспестяването, облагородяването на прилежащите терени, както и шумовото замърсяване. Модернизираните обекти на компанията се изграждат по напълно нов модел. Енергоспестяващата концепция, наред с комбинираните отоплителни и охлаждащи системи, осигуряват от 30% до 40% спестена електроенергия. Във всеки от хипермаркетите могат да бъдат връщани отпадъци като фолио, хартия, кашони, батерии, осветителни крушки и малки електроуреди. Торбичките за пазаруване във веригата вече са 100% рециклируеми. Клиентската брошура на Kaufland България също се отпечатва изцяло върху рециклирана хартия. Друг аспект на целите на компанията е започналото поетапно инсталиране на зарядни станции за електромобили и електровелосипеди на територията на хипермаркетите.

Kaufland e търговска компания, оперираща на интернационално ниво с повече от 1 270 обекта и екип от 140 000 души в седем държави в Европа.

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 г. Веригата има 58 хипермаркета в цялата страна и екип от 6 400 служители. Обектите са със средна търговска площ от 3 200 кв.м. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg.

Контакт

Анна Кастрева
ул. Скопие № 1А
1233 София