Kaufland е събрал близо 4,5 млн. пластмасови бутилки и алуминиеви кенове за шест месеца

гр. София, 18 октомври 2023 г.
Kaufland е събрал близо 4,5 млн. пластмасови бутилки и алуминиеви кенове за шест месецa

Пилотният проект за обратно приемане на опаковки постига рекордни резултати, като до момента за рециклиране са предадени над 55 тона опаковки

Kaufland е събрал близо 4,5 млн. пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в автоматите за обратно приемане на опаковки в обекти на веригата от края на март до началото на октомври тази година. Това съобщи финансовият директор на компанията Иван Георгиев на първото издание на форума MORE THAN TRADE, организирано от Сдружението за модерна търговия, с цел да представи съществуващите предизвикателства пред ритейл бранша и възможните решения за тях с фокус върху ролята на модерната търговия като инвеститор, работодател и двигател на устойчиво развитие.

Иван Георгиев коментира огромния интерес към пилотния проект за обратно приемане на опаковки, който започна през март тази година и продължава да постига рекордни резултати. Станциите за рециклиране на Kaufland са разположени в пет хипермаркета на компанията в София, Пловдив и Варна. В тях срещу всяка върната PET* бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.
В края на септември веригата предаде за рециклиране над 28 тона пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани през последните няколко месеца в автоматите за обратно приемане на опаковки. Заедно с предишния отчетен период, количеството предадени за рециклиране пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани в автоматите за обратно приемане на опаковки в обектите на ритейлъра за  малко повече от шест месеца, надхвърля 55 тона.

Събраните бутилки и алуминиеви кенове регулярно се предават за рециклиране на партньорите на Kaufland в проекта. Пластмасовите бутилки се преработват в завода на „ИТД ЕООД България“. Алуминиевите кенове се предават за последваща обработка на „Hamburger Recycling България“.            

Полученият от пластмасата материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: kaufland.bg/recycle

---

* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:  

За Kaufland България
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2023 г. компанията разполага с 64 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София