Софиянци предават пластмаса срещу нови книги в Kaufland „Крива река“ този уикенд

гр. София, 29 септември 2023 г.
Софиянци предават пластмаса срещу нови книги в Kaufland „Крива река“ този уикенд

 „Книги за смет“ завършва традиционната си обиколка из страната със „зелен“ празник в София

Този уикенд жителите и гостите на София могат да се включат във финала на есенната обиколка на най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“. 11-ото издание на инициативата, на която Kaufland традиционно е основен партньор, ще завърши на 1-ви октомври (неделя) на паркинга на хипермаркета на веригата на бул. „Ген. Тотлебен“ 36 в квартал „Крива река“. 

Освен традиционната размяна на пластмасови отпадъци срещу нови книги, за събитието в София организаторите са подготвили разнообразие от съпътстващи инициативи - детска работилница с известната художничка Мила Лозанова за изработка на красиви фигури от ненужни пластмасови отпадъци; възможност за участие в световноизвестната игра „Климатична фреска", която ще напомни за важността на борбата срещу климатичните промени, както и в куиз „Нашата планета“ с награди за победителите. В рамките на събитието ще има и фотографска изложба „Бъдещето на планетата“, която показва последиците от замърсяването по различни места по света и неотложната нужда от поддържане на чиста околна среда. 

Тази есен „Книги за смет“ мина през паркингите на Kaufland в Бургас на 9 септември и в  Пловдив на 10 септември, където участниците получаваха безплатна книга по избор срещу предадени за рециклиране пластмасови отпадъци. По същия регламент ще протече и финала на тазгодишното издание на „Книги за смет“ в София. Всички събрани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване. 

Събитията от тазгодишното издание на инициативата започнаха през април и май със събития на паркинга на хипермаркети Kaufland в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В първия етап на кампанията бяха събрани над 5 тона пластмаса.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. 

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

За CredoBonum:
Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:
Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България:
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 900 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София