Kaufland България ще пусне в експлоатация седмият си фотоволтаик през юни

гр. София, 05 май 2023 г.
Kaufland България ще пусне в експлоатация седмият си фотоволтаик през юни

Компанията планира да построи още две съоръжения до края на годината

Започна строежът на седмата фотоволтаична инсталация за производство на чиста енергия на Kaufland България. Съоръжението ще бъде разположено на покрива на „зеления“ хипермаркет на компанията в кв. Горубляне и ще бъде пуснато в експлоатация през юни. До края на годината лидерът в модерната търговия планира да построи още две инсталации, с което затвърждава ангажимента си за повишаване на енергийната си ефективност и ограничаване на негативното въздействие върху климата.

„Плановете са ни да завършим и пуснем в експлоатация инсталацията още в средата на месец юни. Съоръжението ще произвежда около 190 000 kWh годишно  и ще намалява годишното електропотребление на хипермаркета с около 15%. По този начин, ще спестяваме нови около 100 тона СО2 емисии годишно“ – обяви енергийният мениджър на Kaufland България Иво Василев.

Хипермаркетът на Каuflаnd в кв. Гopyблянe e първият „зелен“ хипермаркет нa вepигaтa. Магазинът е изграден по най-актуалните cтaндapти зa екологично и eнepгийнo ефективно строителство. Хипермакетът ce зaxpaнвa cъc 100% „зeлeнa“ енергия и e oбopyдвaн c peдицa щaдящи околнaтa cpeдa cиcтeми, включително LED осветление и хладилни витрини с нискоемисионни хладилни агенти..

Като резултат от „зелената“ си политика, Kaufland България е спестила близо 4000 тона CO₂ емисии и 6,5 милиона kWh електроенергия за 2022 година. През тази година ритейлърът ще продължи да инвестира приоритетно в изграждането на още нови технологии в хипермаркетите си, за да намали допълнително въглеродния си отпечатък.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Контакт

Отдел Корпоративни комуникации
ул. Скопие № 1А
1233 София